Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Rahel Shawl

Residensstipendiat i Stockholm 1 september – 30 december 2022

Rahel Shawl är arkitekt och bor i Addis Ababa i Etiopien. Hon grundade och leder RAAS Architects, ett av Etiopiens ledande arkitektkontor. Hon vinnlägger sig om att utforma byggprojekt med hög kvalitet och att vara ledare, mentor och förebild för unga arkitekter i sitt land. 1992 var hon med och grundade ABBA Architects 2004 grundade hon RAAS Architects. I samarbetsinriktade internationella och lokala projekt använder hon traditionella och samtida metoder som är trogna miljön och användarna.

Porträtt av Rahel Shawl

Foto: Rahel Shawl

Rahel strävar efter att skapa arkitektur med design och konstruktion som meningsfull för slutanvändaren samtidigt som det har en positiv inverkan på miljön och som bidrar till en arkitektur som är mänskligt centrerad och autentisk. Med årtionden av erfarenhet, förblir hon konsekvent när hon undersöker naturliga och byggda miljöer i sitt sökande efter inspiration för att utveckla innovativa idéer. Driven av behovet av att alltid vara närvarande i allt hon gör ägnar hon sin tid åt att engagera sig med unga människor för att främja och dela kunskap om arkitektur samt att engagera sig frågor kring rättvisa och jämlikhet inom designpraktig genom hennes initiativ @abRen.

Rahel Shawl har en lång rad utmärkelser, inklusive Aga Khan Award for Architecture, 2007, som Architect of Record för Nederländernas ambassad i Addis; Association of Ethiopian Architects (AEA) Best Architecture Piece Award 2017 för hennes samarbete på Sydafrikas ambassad i Addis Abeba och Abyssinia Award for Social Engagement in the fields of Architecture and Engineering 2017. 2018 utsågs Rahel till finalist för Dorfman Award vid Royal Institute of Art i Storbritannien och nyligen har RAAS utsetts till en av de 50 bästa arkitektkontoren 2020 av DOMUS magazine.