Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Paula Baeza Pailamilla

Residensstipendiat i Stockholm, 1 mars – 27 maj 2023

Paula Baeza Pailamilla är en mapuchekonstnär som bor och arbetar i Chile och Schweiz. I sin konst undersöker Paula skillnader i kulturell, politisk och ekonomisk kolonisation ur ett urfolks- och minoritetsperspektiv i det territorium som idag kallas Chile. Hens praktik kan betraktas som en estetisk och konceptuell hybrid av genus, ras och klass – villkor som hen blandar med sin egen kroppshistoria i en antikolonial utforskning med mapuchefolkets blick.

Sedan 2016 ingår Paula även i mapuchekollektivet Rangiñtulewfü som utforskar möjligheterna hos en urfolksbaserad feminism och begreppet champurria. Sedan 2020 ger kollektivet ut det digitala projektet Yene, en tidskrift med konst, tankar och texter från Wallmapu och Abya Yala.

porträtt av konstnären

Foto: Danny Reveco

Paula Baeza Pailamilla

Under arbetsvistelsen på IASPIS kommer Paula att vidareutveckla ett performativt audiovisuellt verk om språk som en identitetsfaktor i samband med migrationsprocesser. Arbetet på verket började när hen flyttade till Schweiz 2022, vilket väckte frågor om den egna identiteten som urfolk, latinamerikan och queer i det nya sammanhanget.

Baeza Pailamilla har studerat samtida danspedagogik på Universidad de Arte y Ciencias Sociales – UARCIS i Santiago de Chile (2014). Hen har en magisterexamen i konstvetenskap från Universidad de Chile (2021) och är CONICYT-stipendiat. Hens konst har visats på Museum Ludwig, Köln; europeisk kulturhuvudstad Novi Sad, Serbien; Art Space, Zürich; Spaniens kulturcenter CCE, Santiago; och på 11:e Berlinbiennalen, Tyskland. Paulas verk är representerad i fyra konstsamlingar i Chile, bland annat Il Posto och med ett nyförvärv till Museo Nacional de Bellas Artes (MNBA). Hen är den andra icke-manliga urfolkskonstnären som ingår i en offentlig konstsamling i Chile. Hen är för tillfället Eyebeamstipendiat (2023) och innehar ett onlineresidens i New York, USA.