Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Paolo Davanzo and Lisa Marr

Residensstipendiater i Göteborg, 1 mars – 31 maj 2023

Paolo Davanzo är filmskapare, pedagog och en av grundarna till Echo Park Film Center (EPFC) i Los Angeles, USA. Han är född i Italien. Fadern var italiensk och modern från Kanada. Familjen flyttade till Nordamerika när han var barn. Båda föräldrarna var aktiva i kampen för social rättvisa och dog när han var mycket ung. Deras bortgång gav impulsen till öppnandet av EPFC 2001. Han är övertygad om att film kan förändra världen och göra den mer kärleksfull och harmonisk.

Lisa Marr är en prisbelönt filmskapare, musiker och författare som i sitt arbete utgår ifrån lokalt samarbete och offentlig samverkan, i en hyllning till det fantastiska i vardagen och allas inneboende kreativitet. Lisa är ursprungligen från Vancouver i Kanada, men har bott i Los Angeles i 25 år, där hon jobbat som konsthanterare och curator och ansvarat för filmprogram och lett workshoppar på museer och utställningslokaler runtom i staden. Hon ingår i Echo Park Film Center sedan 2001 och arbetar idag internationellt som del av EPFC-kollektivet, där hon med analoga verktyg och tekniker kopplar samman människor och deras berättelser med den rörliga bildens magi.

Porträtt Paolo Davanzo och Lisa Marr

Foto: Naomi Uman

Paolo Davanzo och Lisa Marr

Tillsammans har Paolo Davanzo och Lisa Marr de senaste 20 åren genom det icke-vinstdrivande lokala mediakonstcentret Echo Park Film Center visat experimentell film för tiotusentals människor i alla åldrar. Centrets fokus är på utbildning och resurser kring analog film. Förutom arbetet i hemstäderna Los Angeles och Vancouver reser Lisa och Paolo över hela världen och presenterar handgjord film och musik för lokala grupper.

Wild Places är en inbjudan till göteborgarna att uppleva och bejaka stadslandskapet som hemvist för en mångfald levande varelser som finns där liksom gömda i öppen dager. Med Konstepidemin som bas i tre månader våren 2023 kommer Paolo Davanzo och Lisa Marr att leda en serie kostnadsfria offentliga aktiviteter riktade till alla åldersgrupper, bland annat kartläggningssamarbeten, drömteckningar som skapas tillsammans med vatten och solsken, djuplyssnande ljudpromenader, föregångare till filmen som väcker förundran och bildinsamlingar med kameror som tillverkats av återanvänt skräp och vars foton framkallas med alkemiska avkok av lokala frukter, blommor och gräs. De undersöker möjligheterna för ett småskaligt hållbart miljöperspektiv, utforskar den känsliga balansen mellan inhemska och invasiva arter och hyllar kraften i medborgaraktivism och kollektivt konstskapande. Resultaten presenteras på olika platser i staden med hjälp av en trampdriven cykelbiograf.

https://sellyourtvandcometothecinema.org/