Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Michael Leung

Residensstipendiat i Stockholm, 1 mars – 27 maj 2023

Michael Leung är konstnär, forskare och gästföreläsare, baserad i Hongkong. Han är född i London men flyttade till Hongkong för 13 år sedan för att ta en magisterexamen i formgivning på Hong Kong Polytechnic University (PolyU). Hans projekt spänner från kollektiva jordbruksarbeten som The HK FARMers’ Almanac 2014-2015 till Pangkerchief, en samling av föremål som tillverkats av tygmarknaden Pang Jai i Sham Shui Po. Hans praktik sker i vardagen, där den påverkas av välkomnande möten och hämtar inspiration ur olika autonoma rum som han ibland delar med sina studenter i fanzinliknande publikationer och i(nom ramarna för) olika sociala rörelser. Hans kollektiva verk har visats på arkitekturbiennalen i Venedig (2012), i Aarey Forest i Mumbai (2018) och på Art and Culture Outreach i Hongkong (2018).

Foto: Luke Casey

Michael Leung

Michael är gästföreläsare på Hong Kong Baptist University och PolyU, där han assisterar i sociala praktiker (magisternivå) och social formgivning (kandidatnivå). För tillfället slutför han sin doktorsexamen på School of Creative Media, City University of Hong Kong. Fokus för Michaels forskning är på självständiga jordbrukssamhällen och globalt motstånd mot markstöld. I solidaritet med bybor som av olika hegemoniska krafter tvingats bort från sin mark forskar han lokalt i Hongkong om de koloniala spåren och ”icke-inhemska” kopplingarna i Nya territorierna.

2014 började Michael skriva skönlitteratur som han egenutgav och läste offentligt. Han medarbetar regelbundet i Fong Fo, ett konstnärsfanzin som kommer ut den 21:a varje månad i Guangzhou. Michaels fältanteckningar har publicerats i den tvåspråkiga boken Collective Notes (2020) och i Reorienting Hong Kong’s Resistance: Leftism, Decoloniality, and Internationalism (Palgrave Macmillan, 2022).

www.studioleung.com