Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Mark Mushiba

Residensstipendiat i Göteborg augusti – oktober 2021

Mark Mushiva. Född 1987 i Lubango, Angola. Bosatt och arbetar i Windhoek, Namibia och Berlin, Tyskland.

Mark Mushiva är en multidisciplinär konstnär vars verk i allmänhet faller under den konstruerade genren afro-anarcho kryptomarxism, där den konceptuella idén att afrikansk tillägnelse av datorteknik ger en unik möjlighet att störa den statligt sponsrade kapitalismen som ett status quo.

Mark Mushiva

Född i ett sovjetiskt krigsläger i Lubango, Angola under den namibiska befrielsekampen och professionellt utbildad till datavetare, kombinerar Mushiva Hip Hop och teknologi för att få tillgång till accelerationsvisioner om en delvis kapitalistisk, delvis socialistisk värld som drivs av tekniska framsteg och ingenjörskonst. En tredjedel av den prisbelönta hiphop-poesigruppen Black Vulcanite, Marks arbete innehåller också nya teknologier för att förbättra de kände upplevelserna hos människor i lekfulla offentliga sammanhang. Under sin vistelse planerar Mark att skapa flera artefakter som exemplifierar konceptet med en teknisk utopi formad och informerad av afrikanens erfarenhet. Mark kommer också att utveckla och visa upp en musikfilm och EP inspirerad av samma teman.

Mark har en bakgrund inom människa-dator-interaktion och tog en doktorsexamen i datavetenskap från University of Trento, Italien. Hans doktorsavhandling handlade om att designa prosociala spel för icke-familjer intergenerationell interaktion i städer.

Utbildning:
Trainee vid School of Machines, Making & Make-Believe, Physical Computing, microelectronics, Berlin, Tyskland, 2019.
Trainee på Trust in Play: European School of Urban Game Design, Aten, Grekland (2019).
Ph.D. in Computer Science – Human Computer Interaction, Thesis: Low-threshold encounters for intergenerational games.
Master of Information Technology – Namibia University of Science & Technology (NUST), Namibia + Aalto University, Finland).

markmushiva.com

Senaste utställning:
The Hip Hop power glove