Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Malin Elgán

Residensstipendiat på Internationella dansprogrammet i Stockholm 1 december 2021 – 28 februari 2022

Malin Elgán är koreograf och konstnär, baserad i Stockholm och internationellt verksam. Elgán intresserar sig för konsten bortom det genrespecifika och opererar genom en expanderad koreografisk praktik – via diverse uttryck, format och media. Hon låter inte dansen begränsas till vissa rörelser och platser utan tar den ur sina gängse sammanhang för att möjliggöra nya betydelser.

Barnformen, Foto: Ulf Lundin

Hennes verk har presenterats på scener som MDT, Dansens Hus och Kulturhuset i Stockholm och likaså i konstsammanhang såsom på Moderna Museet, Nationalmuseum och Bonniers Konsthall i Stockholm samt på Göteborgs konsthall, Nasjonalmuseet och Kunstnernes Hus i Oslo, Poppositions i Bryssel, Ausland i Berlin och Museum of Contemporary Art i Zagreb.

Under 2021 var Elgán aktuell med föreställningen Barnformen (MDT, Haninge kulturhus och Hallen i Farsta, Sthlm), där rörelser har skiftat plats från vuxna dansare till barn. Verket är en förlängning av tidigare koncept från Formen sa: gör (MDT och Moderna Museet, Sthlm samt Göteborgs konsthall och Atalante, Gbg, 2007) som växlade mellan diverse former, kroppar och gestik hämtade ur naturdokumentärer, spelfilmer och något i stil med folkdans. Filminstallationen Storyboard (Moderna Museet, Sthlm och Tanzfabrik, Berlin, 2009) är också en utveckling av samma verk och synliggör dess process. Elgán har även varit gästredaktör för konsttidskriften Paletten, som den gången fick namnet Baletten, och 2013 belönades hennes koreografiska praktik med Birgit Cullberg-stipendiet.

Under residenset kommer Elgán att arbeta med ett projekt vilket problematiserar dans i relation till konstnärlig frihet. Det handlar om hur dans blir till, äger rum och bidrar till det gemensamma. Med form‐ och idémässiga influenser från två skilda spår, konceptkonsten och romantiken, är syftet att diskutera konstens förmåga att ta tid, inta rum och att tillskansa sig frihet.