Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Maja Hammarén

Residensstipendiat i Stockholm 3 augusti – 26 oktober 2020

Maja Hammarén. Född 1978 i Stockholm. Bor och arbetar i Göteborg och Stockholm.

Redaktionellt, curatoriellt och konstnärligt arbete med språkformer, rörelser och organisering i vid bemärkelse. Intresserad av politiska rörelser och offentligt rum, historieskrivning, berättar- och kunskapsformer och dess politik, institutionshistoria och organisation av arbete. Tar olika roller i olika projekt och kombinerar/alternerar kollektiva, redaktionella, pedagogiska och koreografiska arbetssätt.

IASPIS-residensen används – delvis genom frågan om vad en redaktionell praktik kan vara – till arbete med (halv-)offentliga konstprojektet Botandets iver Uppsala, som genom platser för historiska psykvårdsanstalter och kunskapsinstitutioner ser på samtidens iver att bota, förbättra och utveckla.

Hammarén arbetar redaktionellt med Stockholmstidningen och som medredaktör för Paletten konsttidskrift, undervisar på Valand och driver Konstarbete Kas. Curaterade 2017 bussturen Botandets iver med performativa, vandrande föreläsningar av konstnärerna Ioana Cojocariu, Cecilia Germain och Johanna Willenfelt på platser för tidigare historiska psyk- och fattigvårdsanstalter i Göteborg genom verksamheterna där idag – Skönhetsfabriken Spa & Gym, Chalmers School of Entrepeneurship och byggprojektet Nya Lillhagen. Deltagare gjorde träningspass och ACT-meditation för att överleva dagens arbetsliv, och åt lunch på tidigare ”mentalsjukhuset” Lillhagens restaurang.