Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Luigi Coppola

Residensstipendiat i Stockholm 1 november 2021 – 31 januari 2022

Luigi Coppola är en konstnär som främjar inkluderande projekt och politiskt motiverade aktioner, verksam i Belgien och Italien. Hans konstnärskap är kopplat till processer med social återerövring av allmänningar som utgår ifrån en analys av konkreta sociala, politiska och kulturella sammanhang. Han har en utbildningsbakgrund både i forskning och konst. Luigi är engagerad i kultur- och jordbrukshuset Casa delle Agriculture, ett projekt i Castiglione d’Otranto i södra Italien som syftar till att återställa övergiven mark, återbefolka landsbygden, skapa en hållbar ekonomi och stärka lokalsamhällets gemenskap.

Luigi Coppola

Målet för Luigis undersökande praktik är att bygga en process som lyfter fram mekanismer för konstproduktion inom allmänningens ramar. Han laborerar med en metod som vill gripa in på alla nivåer av allmänningens konstruktion – från det första när det uppstår, till aktiveringen av en gemensam social vision, till processernas symboliska omsättning i bilder och berättelser och en aktivering av grundläggande ritualer och högtider. Han tillämpar sin praktikstyrda strategi i en rad aktioner som syftar till att främja omställning till klimatförändringen och återhämtning på en landsbygd med kraftig avfolkning. En annan gren av hans forskning och konst handlar om monetära allmänningar som en möjlig strategi för större ekonomiskt oberoende och starkare solidaritetspolitik.

Luigi Coppola är forskare på Center for Arts Design and Social Science i Boston, USA. Han har utformat projekt, performanceverk, installationer och utställningar i internationella sammanhang, bland annat på 5:e designbiennalen i Istanbul, 2020; Gardentopia, Matera, European Capital of Culture, 2019; Fondazione Merz Turin, 2018; BAK Utrecht, 2018; Kunsthaus Graz, 2017; Quadriennale Roma, 2017; Kumu Art Museum, Tallinn, 2017; Teatro Continuo, Milano, 2016; Parckdesign, Bryssel, 2016; Atenbiennalen, Aten, 2015; Kadist Art Foundation, Paris, 2012; Steirischer Herbst, Graz, 2012; och demokratibiennalen i Turin, 2009. Tillsammans med Michelangelo Pistoletto var Luigi konstnärlig ledare för Urban Art Biennale i Bordeaux – Evento 2011, art for an urban re-evolution. Han är medlem i forskningsgruppen Art in Society på Fontys Academy i Tilburg, Nederländerna. 2017–2018 var han gästforskare på BAK, basis voor actuele kunst, i Utrecht, Nederländerna.