Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Joanna Lombard

Residensstipendiat i Stockholm 1 april – 30 september 2019

Joanna Lombard, född i Algeriet 1972, uppvuxen och verksam i Stockholm, Sverige.

I min praktik jobbar jag med film, foto, installation, ljud och text. Jag arbetar ofta med iscensättningar av situationer med autentisk bakgrund som behandlar frågor kring identitet, ursprung och utanförskap. Ett slags observationer, reflektioner över förlopp som kommer av personliga erfarenheter. Jag sätter ofta igång flera processer samtidigt, ibland triggar det igång ett förlopp och resulterar i ett verk, ibland glöms det bort och ibland tas det upp långt senare.

 

Ett exempel är att idag beställde jag en planritning av den byggnad jag växte upp i, Ljusbacken. Den plats som jag tenderar att återkomma till, den grop jag gräver i, min point of no retrun, en plats som triggar min fantasi. Jag tänker att det är den plats där jag försökte förstå världen och dess förutsättningar och att jag därför vill återvända dit. Där upplever jag min blick som elementär och det hjälper mig att organisera min världsbild. Jag växte upp på 70-talet i ett av progg- och hippierörelsens starkaste fästen, Ljusbacken i Hälsingland. Platsen, tiden och dess genomströmning av ideologier har kommit att fungera som en backdrop för mitt berättande.

På Iaspis vill jag pröva scener, idéer och utkast som jag samlat på mig. Premissen är gruppen och dess olika kraftmätningar. Jag söker efter ett ambivalent berättande där upprepning är ett återkommande angreppssätt. Scenerier där människans grepp om gruppen undersöks. Jag försöker finna ännu inte artikulerade odefinierade situationer, tillstånd och stämningar ofta med primitiva inslag. Gruppen är central och kollektivet finns alltid närvarande. Igen ställer jag mig frågan: Hur långt går vi för att känna grupptillhörighet?

Magisterexamen från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Postmaster: The Photographic Artist’s Book: Dissemination in a Digital Landscape, Kungl. Konsthögskolan.

Utställningar: Children of the Children of the Revolution, Färgfabriken. Momentum 8 – Tunnel Vision!, Moss, Norge. Ghosts, Spies and Grandmothers, 8:e Seoul-biennalen, Sydkorea. The Society without Qualities, Tensta konsthall. The Black Moon, Palais de Tokyo, Paris. The Hidden Mother – A Psychoanalytic Exhibition, Paris.

Joannalombard.com