Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Isshaq Albarbary

Residensstipendiat i Stockholm 1 september – 19 november 2022

Isshaq Albarbary är konstnär och forskare, född i flyktinglägret Beit Jibrin i Palestina. Han arbetar idag omväxlande i Amsterdam och Betlehem. Hans verk handlar om förhållandet mellan konst, statslöshet och extraterritorialitet. I sin forskningsbaserade praktik tar han upp autenticitet, imitation, kamouflage, anonymitet, normalisering och naturalisation.

Porträtt av Isshaq Albarbary

Foto: Isshaq Albarbary

På IASPIS kommer han att bygga vidare på sitt forskningsprojekt om den hemliga israeliska militära specialstyrkan Musta’ribeen och den medeltida sekten Musta’ribeen som fanns i det andalusiska samhället på Iberiska halvön under det muslimska styret. Genom att undersöka nutida och andalusiska situationer kartlägger konstnären spänningarna mellan kolonialism och kultur som vapen.

Isshaq Albarbary har en konstnärlig magisterexamen från HKU i Utrecht och är idag medlem i Urban Front. 2017 – 2018 var han stipendiat på BAK, basis voor actuele kunst, och deltog och samordnade dessförinnan Campus in Camps, ett utbildningsprogram för aktivering av samarbetsinriktade kritiska pedagogiska miljöer i palestinska flyktingläger. Han var med och grundade Al Maeishah, en kollektiv pedagogisk miljö där deltagarna utforskar och praktiserar grannrelationer och gästfrihet som radikal politisk handling. Albarbary har visat sina samarbetsbaserade verk på Van Abbemuseum i Eindhoven och Museu Serralves i Porto. Hans verk har även visats på São Paulobiennalen, Qalandya International i Palestina, documenta 14 i Kassel och arkitekturbiennalen i Chicago.