Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Emily Vey Duke och Cooper Battersby

Residensstipendiater i Stockholm 3 juni – 30 juli 2019

Emily Vey Duke född 1972, Halifax, Nova Scotia, Kanada. Cooper Battersby född 1971, Penticton, British Columbia, Kanada. De bor och verkar i Syracuse, New York.

Cooper Battersby och Emily Vey Duke är kanadensiska videokonstnärer som skapar arbeten som försöker upprätta känslomässiga kopplingar.

 

På Iaspis kommer de att skriva, läsa, teckna, filma och komponera musik för att slutföra ett videoverk.

Duke och Battersby har länge varit intresserade av relationen mellan människa och djur, både som sällskapsdjur och djur i fångenskap. Under sin tid i Sverige kommer de att kontakta människor och djur som lever i sådana relationer och dokumentera dessa i ord och bild. Detta kommer att inkludera djurskyddsorganisationer, djurparker, anläggningar för hägnat vilt, djurhem, djuraffärer samt kött-, ägg- och mjölkbönder. De kommer också att vilja träffa människor som har annorlunda förhållanden till sina sällskapsdjur. Arbetet har sitt ursprung i ett intresse av att förbättra rättigheterna för icke-mänskliga djur och i forskning om post-humanismen.

Battersby och Duke har lärartjänster vid Syracuse University. Deras arbeten har visats på: Whitney Museum, Walker Center, Institute of Contemporary Art Philadelphia, Videonale, New York Film Festival. En bok om deras konst, The Beauty Is Relentless, gavs ut 2012. Deras senaste arbete, You Were an Amazement on the Day You Were Born, hade nyligen premiär på filmfestivalen i Rotterdam.