Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Aslı Uludağ

Residensstipendiat i Stockholm 1 november 2021 – 31 januari 2022

Aslı Uludağ är konstnär och forskare och bor i Istanbul. Hon undersöker hållbarhetens tekniskt-vetenskapliga, juridiska och infrastrukturella instrument samt de föreställda dåtids- och framtidsscenarier de framställer. Med workshoppar, spekulativa essäer, arkiv och interaktiva installationer synliggör hon våldet som iscensätts i de här processerna och skapar olika sätt att intervenera. I hennes aktuella forskning undersöker hon utvecklingen av geotermisk energi i Buyuk Menderes Graben i Turkiet och dess effekt på miljö och lokalsamhälle. Hon ser toxicitetens olika uttryck – inte minst de perceptuella miljöförändringar som upplevs och dokumenteras av lokalsamhällena – som ett resultat av att geotermiska energiföretag utan överenskommelse plöjer upp underjorden till jordytan. Med hjälp av denna dokumentering och arkivering, insamling, materialutredning och spekulation anpassar hon sig till underjorden och genererar ett sätt att tänka och förnimma detta otillgängliga rum som utgör ett alternativ till resursanalysens förenklade berättelser.

Aslı Uludağ

Under arbetsvistelsen på IASPIS kommer Uludağ att fokusera på den helande grottan Charonium – en ingång till underjorden – i den antika bosättningen Acharaca som idag är granne med flera geotermiska energianläggningar. Hon ska utforska den uråldriga praktik och mytologi som både format bosättningen och skapat ett komplicerat förhållande mellan jordytan och underjorden. Undersökningen fokuserar på en central frågeställning i hennes forskning: Vilka andra sätt att kommunicera med underjorden är möjliga i den här speciella geografin och hur kan de visa oss vägen till en hållbarhet som inte handlar om utvinning?

Aslı Uludağ har en konstnärlig kandidatexamen från School of the Art Institute of Chicago (2013) och en magisterexamen i Research Architecture från Goldsmiths University, London (2019). Hon har deltagit i forskningsprogrammet Arter, Istanbul (2020–2021) och Istanbulbiennalens studie- och forskningsprogram, Istanbul (2021). Hennes verk har visats på The Ukrainian Institute of Modern Art, Chicago (2017); Pera Museum, Istanbul (2018); och 5:e designbiennalen i Istanbul, Istanbul (2020). Hon är medlem i Practices of Attunement (2020–).