Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Anna Öberg

Residensstipendiat på Internationella dansprogrammet i Stockholm 1 mars – 31 maj 2022

Anna Öberg är dansare och koreograf och har sedan sin grundutbildning vid Dans- och Cirkushögskolan (DOCH) 2006 jobbat inom fältet för dans, teater och performance både i Sverige och utomlands, på uppdrag av institutioner och som frilans. 2015 tog hon sin masterexamen i koreografi vid Stockholms konstnärliga högskola (SKH) som den första folkdansaren någonsin. Hennes arbeten har bla presenterats via Scenkonst Sörmland, Riksteatern, Dalateatern, Stadsteatern, Moderna Dansteatern, Moderna Museet, Dansens Hus, Riksscenen Oslo, Dansehallerne Köpenhamn, Brut Wien för att nämna några. 2019 skapade hon Solitude på uppdrag av Dansnät Sveriges samproduktionsmodell.

Anna Öberg. Foto: Mats Bäcker

Anna har även återkommande uppdrag som dramaturg, moderator och pedagog och har initierat och curerat flera plattformar för sceniskt och pedagogiskt arbete, nu senast FLOCK – en ny scenkonstfestival i samarbete med Dalateatern och Folkmusikens Hus.

” Även om jag både är utbildad och verksam inom det samtida fältet tar min konstnärliga praktik utgångspunkt i min bakgrund inom svensk folklig dans. Konstnärligt har jag under åren intresserat mig för hur den folkliga genrens kroppsliga och sociala processer kan kommuniceras och förstås genom den plats konsten erbjuder, bortom de förenklade schablonbilder och yttre attribut som genren ofta förknippas med. Jag har istället intresserat mig för att tränga djupare in i genrespecifika material och förhållningssätt för att se hur jag kan använda dessa som performativa redskap och material.

Under detta residens kommer jag dels att fokusera på den kroppsliga praktik jag utvecklat genom åren och som har sin bakgrund inom den svenska folklig dansen silat genom de olika andra kontext jag befunnit mig i. Min önskan är att utmana den, och därigenom mig som performer, genom att utforska material och metoder tillsammans med olika inbjudna samarbetspartners. I tillägg kommer jag även att jobba med förarbetet till den kommande produktionen SHADES.”