Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Nikima Jagudajev

Residensstipendiat i Stockholm 1 mars – 31 maj 2024

Nikima Jagudajev är en i USA född, österrikisk/uzbekisk koreograf baserad i Bryssel och New York. Nikimas process- och samarbetsinriktade praktik undersöker sociala relationer som spatiala förbindelser och utforskar hur vi kommer samman på berikande och omtänksamma sätt. Genom att använda lekens koreografi som ram byggs en värld upp, som inkorporerar element såsom mat, kläder, livemusik, en kortlek och hemligheter. Nikima hänvisar till detta som ’lekplatsen’, där artister och besökare är involverade i ett öppet spel.

Nikima Jagudajev

Under IASPIS-residenset kommer Nikima att fortsätta att utveckla projektet kallat Basically, som också är en del av den pågående utställningen på Accelerator. Hen kommer att samarbeta koreografiskt med lokala konstnärer, utveckla och spela in musik, och arbeta på en klädeslinje kallad Arcane Clothing. Basically har presenterats på WIELS (2023), Enter Art Fair, Köpenhamn (2023); Shedhalle, Zürich (2022); Bergen Kunsthall, Norge (2020-21) och kommer att visas på Accelerator, Stockholm, mumok, Wien år 2024, och Dhaka Art Summit, Bangladesh (2026).

Nikima Jagudajev har också ställt ut på Material Art Fairs Immaterial, Mexico City (2020); Centre d’Art Contemporain, Genève (2019); och MoMA PS1, Queens, NY (2018). Jagudajev studerade vid LEWIS & CLARK COLLEGE och tog en kandidatexamen i antropologi/sociologi (2008-12).