Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

The Digital Soul

Projektet The Digital Soul har som mål att skapa en samägd autonom plattform för att generera nya intäkter och intressenter till scenkonstområdet. I centrum finns en så kallad ohackbar ‘digital själ’ som ska representera varje konstverk.

Illustration Emma Hanquist, The Digital Soul.

Illustration för The Digital Soul med en svart boll i mitten omgiven av linjer.

Plattformen The Digital Soul beviljades medel inom programmet Nya finansieringsmodeller. Tanken är att plattformen ska förändra hur konstnärer, kulturarbetare och publik kan samarbeta genom att skapa decentraliserade gemenskaper med integrerade ekonomiska flöden och röstningsmekanismer.

Plattformen består av olika tekniska sammansättningar så som smarta kontrakt, halvautomatiska styrningsmekanismer, kryptoekonomiska incitament och protokoll för interaktion, utformade för att etablera grunden för hållbara web3 gemenskaper.

Berätta kort om er bakgrund

– Saloranta & de Vylder är ett ramverk för samarbetet mellan Sara de Vylder och Olle Saloranta Strandberg. De gör cirkus. De samarbetar med institutioner och fantastiska människor för att utforska gravitation, radikalt förtroende och gemensamt risktagande.

Hur fick ni er idé (som ni har beviljats finansiering för)?

– Vi har länge utforskat möjligheten att skala upp internationella samarbeten inom cirkuskonsten med hjälp av blockchain-teknologi. Idén som vi beviljats finansiering har uppkommit ur ett behov av en teknologisk lösning vi har saknat i ett pågående EU-projekt, The Sphere. Den digitala själen består av sammansättningar av smarta kontrakt, halvautomatiska styrningsmekanismer, kryptoekonomiska incitament och protokoll för interaktion utformade för att etablera grunden för hållbara web3 gemenskaper.

Är det något särskilt ni vill förändra eller belysa med ert projekt?

– Vi vill förändra hur konstnärer/kulturarbetare och publik kan samarbeta genom att skapa decentraliserade gemenskaper med integrerade ekonomiska flöden och röstningsmekanismer.

Vad är era förväntningar på projektet?

– Vi förväntar oss att projektet kommer att påvisa nya sätt att finansiera scenkonst och specifikt cirkus.

Vad är er drivkraft in i projektet?

– Vår drivkraft är att hitta lösningar som säkerställer fri konst och demokratiserar beslutsfattande kring finansiering av konst och internationella samarbetsprojekt.

Vad är era roller i projektet? Vilka fler är delaktiga i projektet, om några?

– Vi är initiativtagare och arbetar med ett flertal samarbetspartners från olika områden som web3, scenkonst, mm.

I vilken fas är projektet just nu?

– Just nu är projektet i en sprint för att säkerställa ett samarbete med EU-projektet The Sphere som kommer att fungera som en första prototyp för vad den digitala själen kan utföra.

Vad inspirerar er till att tänka och skapa nytt?

– Vi drivs av tydliga målsättningar som kan förändra vår och andras situation till det bättre. Vi är inte måna om att tänka och skapa nytt för sakens skull; innovation uppstår i vissa fall som en del av problemlösningen.

Vad är era bästa råd för att boosta kreativiteten och att våga tro på sin idé?

– För att boosta kreativiteten är det viktigt att inte arbeta för intensivt eller för mycket. Ät mat, sov sömn, lev life. För att våga tro på sin idé gäller det att inte analysera den för noga. Om du däremot analyserar din idé och tappar tron så är det ingen fara. Det där går i vågor.