Välkommen till det sjätte samtalet om samtida curatoriell praktik som verkar i relation till design och hantverk!
Medverkande Christina Scarpari och Maria Richter Simsek, introduction och moderering av Magnus Ericson and Christina Zetterlund.
I detta seminarium diskuterar vi curatoriell praktik i relation till landsbygdssamhällen och olika landskap. Tillsammans med Christina Scarpari och Maria Richter Simsek kommer vi att undersöka hur vi kan lyssna och lära av olika platser och lokal dynamik, genom curatoriella och konstnärliga praktiker. Vilken roll kan hantverk, design och konst spela för att ge näring åt blomstrande samhällen samtidigt som vi engagerar oss i kritiska diskurser? Hur kan curatoriella praktiker skapa nya möjligheter och hur stödjer vi redan befintliga initiativ? Hur kan vi genom dessa processer bidra till att utmana urbana fördomar?
Foto: Christina Skarpari
sympraxis, vid ”the laughing kiln”, Vasoulla Adamou och Loukia Kaourani, 2022, Kornos.
Christina Skarpari är en tvärdisciplinär konstnär, designer och curator med många års erfarenhet av socialt engagerade praktiker inom konst, civilsamhälle och inom högre utbildning. Sedan 2013 har hon grundat Xarkis NGO och Xarkis Festival som en plattform för design och kreativ reaktion mot den socioekonomiska kriser i tiden. Hon har lett mer än 30 projekt för att främja samhällsengagemang, deltagandemetoder och innovation inom samtida konst och design. Hon arbetar för närvarande med sin doktorsexamen vid Central Saint Martins för att utveckla en designmetodik för att engagera utrotningshotade hantverksarv.
Maria Richter Simsek är en designer som arbetar inom landsbygdsutveckling och social och miljömässig förändring. Hon är intresserad av hur social design och visualisering kan stödja samhällsutveckling och kraften i kollaborativt lärande när man mobiliserar för förändring. Hennes arbete är praktiskt förankrat i processdesign, grafisk facilitering och deltagandedesign och hon har erfarenhet av att leda projekt som Lärande Bygd, Permapilot och Aktiva byar. Hennes fokus just nu ligger på landsbygdens skogar och de sociala normer och vårdande praktik som formar dem och våra relationer.
Christina Zetterlund är hantverks- och designhistoriker, verksam som oberoende curator samt som lärare och forskare vid institutionen för design på Linnéuniversitetet. Magnus Ericson är ansvarig för IASPIS verksamhet inom formområdet och har en bakgrund inom utbildning och som curator arbetande mellan design, hantverk, arkitektur, urbanism och konst.
[Re-]Thinking Curating Design and Craft är en serie samtal presenterade av IASPIS, utvecklat och genomfört som ett samarbete mellan Christina Zetterlund och Magnus Ericson.