Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

IASPIS dialogues: Valeria Montti Colque och Rossana Mercado-Rojas

Välkommen till detta samtal mellan konstnärerna Valeria Montti Colque och Rossana Mercado-Rojas. I detta samtal som gjorts i Valerias ateljé på IASPIS talar de om sina konstnärliga arbeten, tillvägagångssätt, metoder och material. De delar många erfarenheter och bådas arbeten berör ofta ämnen såsom minnen, relationer och identitet.

Se videodokumentation av samtalet här

Valeria Montti Colque är en Stockholmsbaserad konstnär. I sin praktik bygger hon upp bildvärldar inspirerade av vardagen, tillsammans med myter, religioner, samhälle, arv och populärkultur. Hennes verk, som ofta utvecklas i samarbeten, innehåller ofta symboler och metaforer och blandar media, material och stilar, inklusive teckning, målning och performance. Valeria studerade Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 1998–2004 och har deltagit i en lång rad internationella och nationella utställningar, föreställningar och publika konstprojekt. Mellan 1 april och 30 september 2020 var hon IASPIS residensstipendiat i Stockholm. Under sin vistelse utforskade hon olika collage -tekniker och utökade sina verk Molnskogen, Horisontens Fåglar och Det Svarta Vilda Molnet.

Rossana Mercado-Rojas är en Stockholmsbaserad konstnär och curator av andinskt ursprung. Hennes praktik utforskar dekoloniala feministiska metoder, offentliga rum och kollektivt arbete. Hon har arbetat huvudsakligen med tillfälliga rumsliga interventioner med ljud, väggmålning, video, text och talade framträdanden med sytfe att skapa gemensamma rum och  livsmiljöer på språng samt att återta rätten/känslan av att existera och bebo platsen där vi är. Rossanas arbete syftar till att uttrycka hennes/vår personliga resa genom olika juridiska och sociala strukturer som ett sätt att förklara det som vanligtvis ignoreras eller raderas ut. Rossana är en av grundarna av La Dekoloniala! (Sverige) en konstnärlig och kulturell organisation som strävar efter att föra fram dekolonial kunskap från den globala södern. Hon är en av initiativtagarna till det feministiska kollektivet Hysterix (Peru) med fokus på tvärvetenskapliga insatser i det publika rummet.