Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

GIBCA och MOMENTUM presenterar sina tionde upplagor

Välkommen till samtal och boksläpp på Konstnärsnämnden

Göteborgs Internationella Konstbiennal 2019 – Part of the Labyrinth och MOMENTUM10 – The Emotional Exhibition har nöjet att bjuda in till en offentlig presentation.

Datum: Torsdag 11 april 2019
Tid: 15:00–16:30
Plats: Konstnärsnämnden
Adress: Maria skolgata 83, Stockholm
Språk: Engelska
RSVP 5 april till lm@iaspis.se

Både Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) och den nordiska samtidskonstbiennalen MOMENTUM presenterar i år sina tionde upplagor. Vilket naturligtvis måste firas.

Momentum och GIBCA har länge bidragit till den internationella konstdiskussionen samtidigt som man försökt ha en relevant påverkan på den lokala scenen. Nu, tio upplagor senare, undersöker GIBCA och Momentum vad det i praktiken innebär att ha en internationell räckvidd kombinerat med stark lokal förankring. Vårt lokala engagemang handlar delvis om att samarbeta med andra nordiska biennaler, som verkar i liknande sammanhang och ofta driver kompletterande sociala och konstnärliga frågor, samt med ett bredare fält av aktörer som stödjer den nordiska samtidskonsten. Momentum och GIBCA kartlägger förutsättningarna för en decentraliserad nordisk konstscen och diskuterar biennalformatets aktuella potential.

Träffa curatorerna Lisa Rosendahl och Marti Manen som berättar om sina planer för GIBCA och Momentum. Möt upp på Iaspis, en plats för internationella möten och utbyten i Stockholm, för en gemensam presentation av biennalerna och ett samtal om utställningsformatets aktuella och framtida betydelse, ansvar och roll.

Program:
Välkomsttal: Johan Pousette, verksamhetsledare  Iaspis
Presentation: Dag Aak Sveinar, direktör Momentum och Ioana Leca, konstnärlig ledare GIBCA berättar om biennalerna och det nordiska perspektivet. Hur tolkar Momentum och GIBCA begreppet ”nordisk” och hur ser de på framtiden för dessa biennaler?

Introduktion: Marti Manen, Momentum10:s curator introducerar Momentum10 The Emotional Exhibition, och Lisa Rosendahl, Göteborgsbiennalens curator introducerar Part of the Labyrinth.

Samtal: Lisa Rosendahl och Marti Manen diskuterar förhållandet mellan biennalstrukturernas internationella och lokala fokus. Moderator: Frida Sandström, skribent och kritiker.

Publikationen MOMENTUM10: The Reader släpps. Förlag: Art and Theory, Stockholm.

Evenemanget är ett samarbete mellan GIBCA, Momentum och Iaspis, Konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer.

www.gibca.se
www.momentum.no