Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Dande, Lions & Dent-De-Leone med Åbäke och Martino Gamper

Ett samtal om publiceringsplattformen Dent-De-Leone med Åbäke och Martino Gamper.

Dent-De-Leone har donerat hälften av sitt nuvarande bibliotek av böcker till Göteborgs universitet. Den andra hälften har donerats till Iaspis, Konstnärsnämndens internationella program i Stockholm. De två halvorna utgör en helhet. I samband med donationen är du välkommen till en träff och samtal om design och publicering, med två av Dent-De-Leones grundare, Maki Suzuki från Åbäke och Martino Gamper.

Dent-De-Leone är en ideellt driven publiseringsplattform etablerad 2007. Dent-De-Leone presenterar sig som driven av nyfikenhet och ser med misstänksamhet på alla former av redaktionell inriktning. Trots att de förekommit i Nya Zeeland är Dent-De-Leone inte baserat där. De producerar mestadels böcker, men även föremål och immateriella publikationer baserade på konversationer. Dent-De-Leone är Martino Gamper, Gemma Holt, Kajsa Ståhl & Maki Suzuki.

Evenemanget är arrangerats av HDK – Högskolan för design och konsthantverk i samarbete med Röhsska museet och Iaspis, Konstnärsnämndens internationella program.

Åbäke är ett transdisciplinärt grafisk designkollektiv, grundat  2000 av Patrick Lacey (UK), Benjamin Reichen (FR), Kajsa Ståhl (SE) och Maki Suzuki (FR), efter att de möts på Royal College of Art i London. Mycket av sitt arbete koncentrerar sig på sociala aspekter av design och den styrka som samarbete kan leda till i projekt.

Martino Gamper (IT) bor och arbetar i London. Gamper började som en lärling med en möbelmakare i Merano och studerade skulptur under Michelangelo Pistoletto vid Konsthögskolan i Wien. Han avslutade en masterutbildning på Royal College of Art 2000. Martino Gamper arbetar med olika projekt från utställningsdesign, inredning, engångsprovisioner och design av massproducerade produkter.

Dent-De-Lione. Foto: Åbäke