Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Tobias Ulfvebrand & Hugo Therkelson

Residensstipendiater i Stockholm, 1 mars – 8 juni 2023

Tobias Ulfvebrand

Dansare/Skådespelare/Musiker. Tobias Ulfvebrand är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan 1995–2004, Musiklinjen vid Birkagårdens Folkhögskola 2008–2010 samt vid Stockholms Konstnärliga Högskola 2012–2015. Han har under sina yrkesverksamma år arbetat inom såväl musik- som dans och teaterfältet, och har därigenom varit verksam vid bland annat Cullbergbaletten, Dramaten, Kungliga Operan, Parkteatern, samt Västmanlandsmusiken.

Foto: Dramaten

Tobias Ulfvebrand

Sedan 2015 har han varit knuten till Dockteatern Tittut i Stockholm där han har medverkat i ett flertal produktioner och spelat uppemot 1500 föreställningar av dessa – både i Sverige samt på turné i Europa och USA. Utöver över att stå på scenen har han också komponerat musik och skapat koreografi till den kritikerrosade föreställningen Vill ha hund!

Tobias var trummis i soulbandet Lakitty, som i början av 2000-talet anlitades flitigt på scener och klubbar runt om i Stockholm. Han var också en av medlemmarna i manskvartetten Ad Hoc, som bedrev en omfattande konsertverksamhet i de mest skiftande historiska miljöerna runt om i Sverige mellan år 2007 och år 2016.

Hugo Therkelson

Dansare/kompositör/ljuddesigner. Utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan 1990–92. Arbetade sedan som dansare vid Malmöbaletten, Wiener Staatsoper och Kungliga Baletten i Stockholm där han pensionerades 2015 som 1’e solist efter att ha gjort ledande roller i baletter av bl.a Mats Ek, Nacho Doato, Alexander Ekman, Örjan Andersson, Johan Inger, McMillan, Balanchine, Neumaier, Makarova mm.

Foto: Stadsteatern

Hugo Therkelson

Hugo gick ut kandidatutbildningen Ljuddesign för scenkonst vid Stockholms Dramatiska Högskola 2017 och är sedan dess verksam som kompositör och ljuddesigner inom en mängd olika genrer. Han har skapat musik till TV, film, flertal teateruppsättningar på Estrad Norr, Teater Västernorrland, Dockteatern Tittut och UngScen/öst samt gjort musik till koreografer som Ina Christel Johannessen, Pontus Lidberg och Joakim Stephenson. Han är även en del av musikprojekten Ramverk och Tubo, samt var tidigare medlem i popbandet Evolver.

Tubo

Tobias Ulfvebrand och Hugo Therkelson inledde sitt samarbete med dans- och dockföreställningen ”Vill ha hund” på Dockteatern Tittut. Med liknande erfarenheter från både dansen och annan scenkonst samt en gemensam ingång i hur de ville interagera med musik, gick arbetet smidigt. De fick sedermera möjlighet att utveckla samarbetet och sin metod än mer i nya verket ”Snö”, där Tobias och Hugo dansar, har koreograferat och komponerat musiken gemensamt. Båda dessa verk blev både kritiker- och publiksuccéer samt utvalda till Scenkonstbiennalen för barn och unga (BIBU) år 2020 resp 2022.

Duon som nu arbetar under namnet TUBO, inleder under residenset arbetet på sin tredje produktion tillsammans. ”ORO” ska bli en dans- och objektteaterföreställning som riktar sig till barn i mellanstadiet. Genom experiment med koreografi, interaktiv ljuddesign och dansande dockor, är målet ett verk för fyra dansare som får premiär på Dansens Hus hösten 2023.