Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Sara Elggren

Residensstipendiat i Stockholm, 1 mars – 25 oktober 2023

Sara Elggren är bild- och textilkonstnär som är baserad i Stockholm. Hon arbetar med vävda objekt och rumslig installation. Hennes verk utmärks av upprepning och långa serier som rör frågor kring vävens teknologi, kod och gränssnitt. Men också hur detta påverkar upplevelsen av väven, som fri bild eller som ett strängt ordnat system, där den på specifika sätt innehåller viss data. En sträng ordning som genom hantverket förvandlar den till något ytterligare och annat.

Foto: Sara Elggren

Sara Elggren

På IASPIS kommer hon arbeta med relationen mellan vävda objekt och vävens notation. Med fokus på rumsliga skisser, utifrån en tio skafts kontramarsch och en 24 skafts tangentvävstol. Parallellt kommer hon också att utföra ett arbete med text ur rumsliga och kroppsliga perspektiv på notation.

Sara har en MFA från Konstfacks masterprogram CRAFT (2016), och BA från Södertörns Högskolas Estetikprogram (2011). Fördjupade studier på bl.a Kyoto University of Art and Design, samt tillsammans med vävare i Japan, USA, Storbritannien och Sverige.

Hennes verk har senast visats på Fiberspace Gallery (Stockholm, 2023), SKF/Konstnärshuset (Stockholm 2022), Sthlm Craft Week (Stockholm, 2022), International Handweaving Fair (Halmstad, 2022), och tidigare i utställningar, residens, offentlig gestaltning, och konstnärliga samarbetsprojekt i Sverige och internationellt.