Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Pedro Oliveira

Residensstipendiat i Stockholm 3 juni – 26 september 2019

Pedro Oliveira, född 1985, São Paulo; bor och verkar i Berlin.

Jag är forskare, ljudkonstnär och pedagog och arbetar med och runt dekolonialt tänkande och sonic thinking (ung. ljudfilosofi). Min forskning är inriktad på ljudvåldets kolonialpolitik och då främst på polisvåld och polisbevakning genom ljud- och avlyssningsmetoder. I min konstnärliga praktik arbetar jag med sonic fabulation (ung. ljudfabulering) som en avkolonialiserande metod för att vända lyssnandet mot nya former av auditory insolence (ung. auditiv oförskämdhet), genom performance, komposition och installationsarbeten i blandteknik. Jag är också ena delen av designpedagogduon A Parede och en av grundarna av plattformen Decolonising Design.

 

Mitt aktuella projekt ”The Emotional Residue of an Unnatural Boundary” handlar om materiella, diskursiva och estetiska aspekter av språkigenkänningstekniker, med fokus på hur de används inom gräns- och migrationsindustrierna i Tyskland och EU.

Jag har doktorsexamen från Universität der Künste Berlin, bekostad av Brasiliens statliga råd för forskning och teknologisk utveckling (CNPq) i samarbete med den tyska organisationen för internationella studentutbyten (DAAD). Min aktuella forskning har fått stöd av CTM Festival/Deutschlandfunk Kultur, Transmediale, Goethe-Institut Bryssel och Senate Department for Culture and Europe, Berlin.

Lyssna på ett samtal mellan Pedro Oliveira och Shahram Khosravi här