Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Gözde Inkin

Residensstipendiat i Stockholm 9 april – 30 juni 2021

Gözde Ilkin. Född 1981 i Kütahya, Turkiet. Verksam i Istanbul.

I mitt arbete använder jag mig av textilier som är menat för hemmet, så som dukar, gardiner etc. Materialet i sig vittnar om en social tillverkningsprocess och får det att fungerar som minnesobjekt. Dessa tyger använder jag som det utrymme, eller den scen, där jag applicerar och bygger upp mina motiv och bilder. Handarbetet och arbetet med tygerna blir mitt medium för att skildra samtida kulturella strömningar, politiska och sociala skiftningar och genusfrågor.

Gözde Inkin

På IASPIS planerar jag att fokusera på berättelser om familjens maktstrukturer. Jag tänker titta på bilder och föremål, och berättelser som visar familjens sociala förändring och frågor om makt. Under tiden ska jag också förverkliga en installation, som en scen, med ett arrangemang; en ritning av tygpoesi och ljud.
Gözde Ilkin studerade måleri på Fine Arts Faculty of Mimar Sinan University och suderar nu mot en masterexamen på Marmara University i Istanbul.

Ett urval av soloutställningar inkluderar Organized Habitation, Gallerie Paris- Beijing, Paris (2019); Cruise of Endless Confession, Françoise Heitsch Gallery, Munich (2019); Absent Demonstration, Gözde Ilkin, artSümer Gallery, Istanbul (2017).

Ett urval av grupputställningar inkluderar The Event of a Thread: Global Narratives in Textile, Istanbul Modern (2019); Dancing with Witches, A Digital Exhibition, British Council (2019); 15e Istanbul Biennalne “A Good Neighbour” (2017); Spaceliner, Arter, Istanbul (2015).

gozdeilkin.blogspot.com