Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Emelie Carlén

Residensstipendiat i Stockholm, 6 maj  – 27 october 2024

Emelie Carlén är en konstnär baserad i Stockholm. Det huvudsakliga arbetet tar form i film och skulpturala installationer som rör sig i översättningar mellan material och historiska berättelser. Det researchbaserade arbetet utgår från att se till historien som ett flytande värdesystem som färdas genom tid och tillfälliga strukturer. Mellan det materiella och det immateriella dekonstrueras system och görs till alternativa berättelser.

emelie porträtt i sin studio

Foto: Emelie Carlén

Emelie Carlén

Under sin vistelse på IASPIS kommer Emelie Carlén att arbeta med ett pågående projekt som är ett undersökande av antika bilder som skapare av troper i fiktion och som en plats för ekonomiskt värdeskapande. Med filmat material från ett flertal europeiska gipssamlingar har hon spårat den antika basreliefen Gradiva för att kartlägga en historisk cirkulation av gipskopior i museisamlingar.

Carlén har studerat fri konst på Det Kongelige Danske Kunstakademi, Umeå Konsthögskola och Akademie der Bildenden der Künste Wien. Hon har även en fil.kand i Konstvetenskap från Stockholms Universitet. Hennes arbeten har visats på Munich Stadtmuseum (2023), Konstnärshuset (2022, Stockholm), Copenhagen Contemporary (2021, Copenhagen), Digitaliseum (2020, Malmö), SIRIN Gallery (2019, Copenhagen), Konstepidemin (2019, Gothenburg), DELFI (2018, Malmö), Peryton (2018, Copenhagen), Undantaget (2018, Kläppinge Öland), Display (2018, Berlin), samt deltagit på filmfestivaler.