Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Tidigare stipendiater: 2021

Goran Kajfeš ler mot kameran

Foto: Matilda Rahm

Goran Kajfeš

Musik – Goran Kajfeš

Med jazzens allra finaste nyfikenhet som utgångspunkt skapar Goran sin lika tidlösa som samtida musikaliska värld. Med influenser från vitt skilda platser och sammanhang som vid första anblick inte tycks kunna höra samman, hittar han ett självklart samspel med trumpeten, kompositionerna och medmusikerna. På sin väg inspirerar han oss andra att våga oss ut på nya, okända, musikaliska resor.

Niki Tsappos sitter med benen uppdragna i soffan

Foto: Damien Paillard

Niki Tsappos. Foto: Damien Paillard

Dans – Niki Tsappos

Med en stark individualitet och aldrig sviktande energi både på och bakom scenen är Niki Tsappos utan tvekan Sveriges främsta representant inom street- och hiphopdansen. Hon är en innovativ pionjär som dansare, domare och pedagog. Hon har banat väg för otaliga andra inom fältet och öppnat upp möjligheter för fler kvinnor att ta plats på scenen. En teknisk förmåga utan gränser vars rörelsespråk förtrollar betraktaren i mötet mellan explosivitet och hänförande skörhet.

Ingela Olsson lutar handen mot huvudet och tittar in i kameran

Foto: Patrick Müller

Ingela Olsson

Teater – Ingela Olsson

Ingela Olssons gestaltning är både rå och estetisk, fysisk och genomlevd, alltid som ett kärl för texten. Aldrig tvärtom. Hennes repliker är både plötsliga och självklara och skär genom bruset som en varning, både uppfordrande och lugnande på samma gång. Lyssna! Hon är en utpräglad ensembleskådespelare som många gånger också stått fram som en solitär, alltid beredd, alltid överraskande, alltid drabbande. När hon som människans ställföreträdare på scen gestaltar livets svårigheter, tar hon en del av tyngden från åskådarens axlar och gör livet lättare att leva.

Christine Ödlund står framför en målning

Foto: Sofia Johansson

Christine Ödlund

Bild – Christine Ödlund

Christine Ödlunds konstnärskap undersöker gränslandet mellan det synliga och det osynliga, mellan det påtagliga och det knappt förnimbara. I sina verk framträder konstnären som en, i bästa bemärkelse, forskare inom färg och form, ljud och rörelse. Hon sammanfogar beprövad vetenskap med esoterisk kunskap till konstverk där pendlingen mellan makro- och mikronivåer är genomgående och kopplingen till magisk realism samsas med en tydlig redovisning av objektets egen struktur. Med stor känslighet och en osviklig förmåga att fånga biologiska signaler får hon oss att erfara en unik värld där växter kommunicerar med varandra och vibrationer skakar om vedertagna uppfattningar om tillvaron.

 

Roy Andersson sitter på en stol omgiven av scenografin från en av hans filmer

Foto: Beatrice Lundborg/TT Nyhetsbyrån

Roy Andersson

Film – Roy Andersson

Roy Andersson skapar med en stor noggrannhet rum där scener och berättelser gestaltar människans prövningar. Där fogas filmens alla element samman till ett personligt och unikt uttryck. Roy Anderssons filmer går sina egna vägar och betraktar längs resan människans villkor i vardagen och samhället. I den filmvärlden ryms både allvar och humor, i spelet däremellan uppstår oförglömlig konst som i slutändan leder filmerna hem till ny publik världen över.

Medlemmarna i MYCKET står på rad och håller om varandra

Foto: Myra Wippler

Katarina Bonnevier, Thérèse Kristiansson, Mariana Alves Silva

Form – MYCKET

Kollektivet MYCKET har utvecklat en unik konstnärlig forskningspraktik och är en nyskapande röst som berikar och omvandlar privata och offentliga rum. Influerade av gränslandet mellan den byggda miljön och den betraktande individen skapar formgivarna och arkitekterna i kollektivet gränsöverskridande och maximalistiska former som speglar en utopi såväl som verkligheten. I hjärtat av deras arbeten finns en hantverksskicklighet och gestaltningslust som är ostoppbar.