Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Tidigare stipendiater: 2020

Tidigare stipendiater: 2020

Bild – Enno Hallek

”Alla bär på landskap från barndomen” har konstnären Enno Hallek sagt. Hans egensinniga konstnärskap bryter tabun med sin provokativa humor och med sitt träffsäkra allvar, sin innerlighet och sin utforskande lekfullhet. Enno Hallek kom 1943 som båtflykting från Estland, över Östersjöns vatten till Blekinge skärgård. Solnedgångar vid havet, regnbågar över vattnet och det starka ljusets efterbilder har sedan dess präglat hans motivvärld under snart sju decenniers oavlåtlig verksamhet. Han målar såväl abstrakt som figurativt, låter Kandinskys färglära möta kitsch och popkonst, och formar med sin upptäckarglädje och frustande energi ett alldeles eget målaruniversum.

Form – Bea Szenfeld

Med sina nyskapande och egenartade kreationer utmanar Bea Szenfeld vad konst och mode är. Hennes skapande är alltid lika iögonfallande, såväl i modesammanhang som i de traditionella konstrummen. Hennes experimentella verk med omisskännlig estetik får betraktarens föreställningar om materialets funktion att raseras. Med A4-papper, en sax och lim skapar hon nya världar. Hennes verk är kraftiga, lustfyllda och lämnar ingen betraktare oberörd.

Dans – Ana Laguna

Ana Laguna är en dansare vars varje gest och varje precisa rörelse ger en inblick i den vidd som hennes konstnärskap spänner över. Genom sin mångåriga karriär har hon ständigt visat på förmågan att utveckla de verk hon medverkat i. Hennes kraftfulla och finkänsliga gestaltningar av såväl legendariska som anonyma kvinnofigurer har gett uttryck för människans utsatthet inför sitt öde, från djup sorg till lekfull humor. Hon har arbetat med sin samtids främsta koreografer, dansare och institutioner, samtidigt som hon alltid har haft en alldeles egen röst.

Film – Michal Leszczylowski

Michal Leszczylowski är filmklipparen som i över tre decennier genom sitt skapande fått regissörer och manusförfattare att se sina filmer nå nya höjder. Genom sin känsla för filmens uttryckskraft och sin konstnärliga skärpa för det filmiska berättandets beståndsdelar har han låtit nya berättelser falla på plats. Hans gärning har inte bara berikat de verk där han medverkat utan han har även starkt bidragit till att flytta fram positionerna för sin yrkeskår.

Teater – Tilde Björfors

Tilde Björfors har i verk efter verk fortsatt att ställa frågan vad det är att vara människa. Människan föds med rädsla och med lust, dessa egenskaper låter hon mötas i föreställningar som kombinerar nycirkusens estetik med aktuella samhällsfrågor. Som Cirkus Cirkörs konstnärliga ledare tänjer hon på gränserna och utmanar med varje uppsättning våra föreställningar om nycirkusen som konstform. Med sitt unika tilltal vänder hon på perspektiven och skapar tillsammans med sin ensemble nya världar till vilka publiken bjuds in. Tilde Björfors är en sann pionjär och upptäcktsresande i cirkusens magiska värld, som ständigt utmanar och gör det omöjliga möjligt.

Musik – Jason Diakité

Jason Diakité är en konstnärlig förnyare av svensk hiphop och har satt sin genre på kartan som en av Sveriges största hiphopartister genom tiderna. Med sin språkbegåvning och musik bygger han broar mellan människor och med sin passion och gränslösa förmåga att entusiasmera trollbinder han publiken. Jason är i sin kamp för antirasism och med sina inflytelserika texter om vår samtid en stor och viktig röst i Sverige idag.