Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Vad tycker du om vår webbplats? Svara gärna på vår korta undersökning.

Fakturera utan eget företag

Det finns många olika faktureringsföretag som personer inom kulturområdet kan anlita. Här får du mer information om detta, och användbara länkar om du vill fördjupa dig. 

Med hjälp av ett faktureringsföretag kan du fakturera utan att ha eget företag eller F-skatt. Det är dock du som enskild konstnär som skaffar kunden och uppdraget. Faktureringsföretaget tecknar ett affärsavtal med kunden eller uppdragsgivaren och tecknar sedan ett anställningsavtal med dig mot en viss procent av arvodet. Du får en allmän visstidsanställning under uppdraget. Faktureringsföretaget ska ha arbetsgivaransvaret till alla delar.

Innan du startar eget företag

Att använda faktureringsföretag kan vara en lösning i en uppbyggnadsfas,  men när verksamheten växer är det bättre att skaffa bokföringshjälp och starta ett eget företag. Utför du arbete åt en uppdragsgivare med kollektivavtal kan du ha möjlighet att få anställning direkt av uppdragsgivaren.

Kolla med din a-kassa innan du bestämmer dig

Innan du väljer lösningen med att faktureringsföretag är det bra om du kontaktar din a-kassa och frågar hur det fungerar. Om du använder ett faktureringsföretag och därmed är anställd via det, så kan du ses som självständig uppdragstagare. Detta kan påverka hur a-kassan beräknar din rätt till ersättning.