Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Samtal om samtida cirkus med Aaron Marquise från La TOHU, Montréal

Välkomna till samtal om samtida cirkus med Aaron Marquise, Deputy Director of Circus Arts Programming and Development La Tohu i Montréal, Kanada 

Konstnärsnämndens internationella program för cirkus, Cirkus Cirkör och Cirkuscentrum bjuder in till samtal med Aron Marquise, Deputy Director of Circus Arts Programming and Development vid La Tohu, Montréal, Kanada.

Aaron Marquise kommer i ett samtal med Åsa Edgren från Cirkus Cirkör, presentera La Tohus uppdrag och program, Montréal Complètement Cirque Festival and the International Market of Contemporary Circus med ett fokus på den samtida cirkusen i Nordamerika.

Aaron Marquise har bakgrund som cirkusartist och producent i USA och Kanada, och är nu inbjuden som en av tre internationella experter av cirkusprogrammet i samverkan med Cirkus Cirkör och Dansens Hus i samband med cirkusföreställningen Tipping Point i Stockholm.

Samtalet leds av Åsa Edgren, ansvarig för Strategi och utveckling på Cirkus Cirkör.

Aaron Marquise

Aaron Marquise.

Foto: Linda Himsel

Åsa Edgren.

Aaron Marquise
Aaron har en bakgrund som cirkusartist och oberoende producent både i USA och Kanada. Han kommer att presentera uppdragen och programmen på La Tohu, Montréal Complètement Cirque Festival och International Market of Contemporary Circus (MICC) med fokus på vad samtidscirkusen i Nordamerika vill idag och vad som driver den.

Efter att ha upptäckt cirkusvärlden provspelade Aaron på den prestigefyllda National Circus School i Montréal, Kanada där han tog examen 2015. Sedan han gick med i cirkusvärlden har Aaron haft möjlighet att uppträda i Quebec, Frankrike, Schweiz och Tyskland för företag som Circus Monti, GOP Variéte och Le Monastère. Hösten 2019 fungerade Aaron som produktionsassistent till Creative Team på den nordamerikanska turnén av Disneys Frozen The Musical. Aaron fungerade som assisterande regissör/cirkuskonsult för Pippin och assisterande direktör för Les Misérables för School of the Performing Arts på Proctors där han tidigare tjänstgjorde som Arts Education Manager. År 2019 grundade Aaron Contemporary Circus & Immersive Arts Center i Troy, NY. Aaron är för närvarande biträdande chef för Circus Arts Programming and Development vid La Tohu, Montréal och koordinator för den International Market of Contemporary Circus (MICC) vid TOHU i Montréal.

La TOHU är ett laboratorium för hållbar utveckling genom kultur och en scenkonstlokal. Som den enda presentatören som specialiserat sig på samtidscirkus i Nordamerika, stödjer den utvecklingen av disciplinen genom att erbjuda det bästa av cirkus härifrån och från andra håll i världen, under säsong och genom sin MONTRÉAL COMPLÈTEMENTEMENT CiRQUE Festival (MICC), samtidigt som det stödjer utbildning, forskning, skapande och cirkulation inom ett internationellt nätverk. Det stöder också utbildning av publik och uppbyggnad av ett minne av cirkus genom förmedling, utställningar och utvecklingen av Jacob William Fund). Det bidrar därmed till att positionera Montreal som cirkuskonstens internationella huvudstad.

MICC
Producerad av La TOHU (Montréal, Québec, Kanada), sammankallar International Market of Contemporary Circus (MICC, för dess franska förkortning) en global gemenskap av yrkesmässigt verksamma som är dedikerade till att skapa, presentera och turnera samtida cirkus i Nordamerika och runt om i världen, både online året runt och personligen varje juli i Montréal. Genom att påskynda effekten av vår årliga marknad genom regelbundna kontakter spelar MICC-nätverket nu en nyckelroll i att flytta samtidscirkusen in i rampljuset.

Cirkus Cirkör
Cirkus Cirkör startades 1995 och är ett framstående cirkuskompani i Norden. Deras paraply omfattar föreställningar på turné i Sverige och världen, kurser och utbildningsprogram för alla åldrar, en gymnasieskola för cirkus, företagsevent och många, många samarbetsprojekt. Cirkus Cirkör är en idé om hur man kan använda konsten för att påverka, utveckla och förändra världen. Med nyfikenhet, humor och mod utforskar vi cirkuskonstens mångfald och gränser. Cirkus Cirkör är en plattform där olika konstnärliga praktiker blomstrar och överraskar. Cirkus Cirkör samarbetar med många och använder cirkusen som en metod för att lyfta och inspirera människor. Vi tar med samtidscirkusen in i framtiden.

Åsa Edgren
Åsa har en gedigen erfarenhet med ett fyrtiotal nyskapande produktioner och hundratals genomförda nationella och internationella turnéer bakom sig. Hon har bjudit in några av världens starkaste namn inom dans, performance, cirkus och teater och initierat dem för den svenska och nordiska publiken. Hela världen har varit hennes arbetsfält. Åsa är Internationell säljstrateg på Cirkus Cirkör. Hon kommer närmast från rollen som VD för den egna verksamheten Loco World som hon grundade 2004, Sveriges första resurskontor för internationaliseringen och professionaliseringen av den svenska scenkonsten. Hon har arbetat framgångsrikt med att sätta Sverige på kartan internationellt och med den internationella genreövergripande scenkonstens utveckling i Sverige. Hon var med och startade Nordics Combined och MADEIN-THEWEB är ett fönster för fria konstnärer, institutioner och projekt att presentera sig för den internationella världen av internationella utövare och arrangörer. Hon har också varit Nordisk agent för de kanadensiska kompanierna Machine de Cirque och La Compagnie Marie Chouinard.