Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Perspectives on Collective Practice

Publik föreläsning med curator Grégory Castéra baserad på hans research om hur konstnärer arbetar med kollektiva metoder och hur detta tillvägagångssätt kan främja konstnärlig utveckling, bättre förståelse av samhället, och leda till alternativa sätt att arbeta, tänka och leva tillsammans. Efter föreläsningen följer ett panelsamtal mellan Grégory CastéraRaimundas MalašauskasClaire Tancons och Kathryn Weir.

Forskningen fokuserar på kollektiva metoder i allmänhet istället för att enbart titta på grupper som definierar sig som konstkollektiv. Konstnärliga kollektiv trotsar definition och kategorisering utifrån discipliner. Det långvariga fokus på individen som upprätthålls av de flesta konstinstitutioner utmanas av kollektivt engagemang, som kan vara av olika storlek, form och varaktighet.

Även om konstnärlig kollektiv praktik vanligtvis motsätter sig en konventionell förståelse för konstnären som ett geni, och identifierar sig med icke-hierarkiska former av organisationer samt alternativa sätt att leva, är denna form idag ändå inte alltid en synonym för subversion eller frigörelse. Parallellt har många kollektiva metoder och värderingar assimilerats av näringsliv, ledarskap, marknadsföring och av de flesta samtida politiska ideologier. Castéras undersökning intar ett kritiskt förhållningssätt gentemot kollektiv praktik och kartlägger sådana konstnärliga metoder internationellt.

Forum om kollektiva praktiker är ett koncept av Council och cureras av Grégory Castéra (co-director Council, Paris) på uppdrag av Iaspis. Konstnärliga rådgivare är Raimundas Malašauskas (frilanskurator), Claire Tancons (frilanskurator, co-curator för Sharjah Biennial 14) och Kathryn Weir (curator för Cosmopolis Biennial, Centre Pompidou, Paris och Chengdu).

På uppdrag av Iaspis genomför Castera denna research inför ett tre dagar långt forum om kollektiv praktik som kommer att äga rum på Konstnärsnämnden i juni 2019, då deltagare som representerar kollektiva praktiker från hela världen kommer att samlas för att dela med sig av sina erfarenheter.