Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

New Civic Rituals: making common space

Difficult Heritage Summer School, foto: DAAR.

Välkommen till ett evenemang som presenterar projekt av DAAR och Dansbana! ursprungligen utvecklades för den femte designbiennalen i Istanbul; Empathy Revisited: Designs for more than one. Med Sandi Hilal och Alessandro Petti (DAAR) och Anna FridolinTeres Selberg och Anna Pang (Dansbana!).

DAAR och Dansbana! har bjudits in att utveckla projekt i samband med designbiennalens program New Civic Rituals 2020 och som en del av ett nytt internationellt utbytesprogram som utvecklats i samarbete mellan IASPIS, Sveriges generalkonsulat, Svenska institutet och Svenska forskningsinstitutet i Istanbul.

De två projekten är Dansbana! Kalamış, en permanent publik installation för dans i Kalamış -parken i Istanbul av arkitekterna Anna Fridolin, Teres Selberg och Anna Pang, samt ett platsspecifikt undersökande projekt och en serie publika sammankomster för att undersöka och diskutera konceptet ”Al Masha” (plats för allmänning) av arkitekterna Sandi Hilal och Alessandro Petti.

Dansbana! Kalamış skapar en plats för dans i staden, utformad i samarbete med Kadıköy kommun, där designen är inspirerad av undervattensvärlden och områdets geologiska rikedom. Det är dansplattform utrustad med Bluetooth-högtalare, så att alla kan dansa till sin egen musik, från morgon till kväll, varje dag. Dansbana! Kalamış är en permanent installation i parken, i syfte att skapa en ny mötesplats i Istanbul för dansare av alla slag.

Al Masha är en pågående undersökning av hur det offentliga rummet och gemensamma platser formas och bildas. Det är ett förslag till en kritisk förståelse av allmänningen genom att föreställa sig begreppet gemensamhet. En grundläggande aspekt av det gemensamma är ett krav på aktivt deltagande, som finns i den arabiska termen ”al masha”, som hänvisar till kommunal mark som är lika fördelad mellan bönder. Denna undersökning tittar på hur al masha kan återupptäckas och återaktiveras bortom institutioner och statsapparater.

New Civic Rituals: making common space organiseras i samarbete mellan Istanbul Design Biennial, IASPIS, Sveriges generalkonsulat, Svenska institutet, Svenska forskningsinstitutet i Istanbul och presenteras i samarbete med Postane.

Läs mer om evenemanget på engelska