Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

I might have a story to tell you – ett samtal mellan Muhammad Ali och Abir Boukhari

Välkommen till ett publikt samtal mellan konstnären Muhammad Ali och curatorn Abir Boukhari, AllArtNow (SYR/SVE).

Abir Boukhari berättar om hur hon utvecklat AllArtNow, Syriens första fristående centrum för samtidskonst, som hon 2005 grundade tillsammans med konstnären Nisrine Boukhari, för att skapa en plats att agera från under en turbulent tid och instabila förhållanden. Abir kommer också berätta om den nomadiska curatoriella metod hon utvecklat som ett svar på det som närmast kan beskrivas som ett beredskapsläge i exil. Muhammad Ali berättar om hur han i sitt konstnärskap undersöker meningsskapande då han utgår från vardagssituationer där gränsen mellan det medvetna och undermedvetna suddas ut. Han berättar också om konstens viktiga uppgift att uttrycka verkligheten under oroliga tider och om det långvariga samarbetet med AllArtNow. Samtalet är ett samarbete mellan Konstnärscentrum Väst och Iaspis, Konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer.

Muhammad Ali (SYR/SVE) är en syrisk konstnär baserad i Sverige sedan 2016. Alis  multidisciplinära konstnärliga praktik inbegriper tekniker som video, installation, digital konst, måleri och teckning i ett utforskande av hur betydelse konstrueras och uppfattas. Han fokuserar ofta på vardagslivet och suddar ut gränserna mellan det medvetna och det omedvetna. Han har examen från avdelningen för måleri på institutionen för fri konst vid Damaskus konsthögskola. Muhammads arbeten har ställts ut på bland annat AllArtNow, Syrien; Kalmar konstmuseum; Bornholms konstmuseum, Danmark; Pori konstmuseum, Finland; Jönköpings läns museum; Scope Art, New York. Han har haft ateljévistelser på Botkyrka konsthall och Delfina Foundation, London och har för närvarande en ateljévistelse på Iaspis Stockholm, oktober 2017–februari 2018.

http://www.mhd-ali.com

Abir Boukhari (SYR/SVE) är curator och chef för AllArtNow, Syriens första fristående centrum för samtidskonst, som hon 2005 grundade tillsammans med konstnären Nisrine Boukhari i Damaskus.

AllArtNow utgör en plattform för samtidskonst i Syrien, utvecklar internationella konstnärliga samarbeten och stödjer unga konstnärer att utveckla och producera sina arbeten.

Sedan 2015 bor och verkar Abir Boukhari i Sverige, där hon har fortsatt sin curatoriella verksamhet genom att skapa plattformar för konst och konstnärer. Hon har utvecklat en flexibel institutionell struktur för AllArtNow där organisationen omskapar sig själv enligt en nomadisk metod. Den anpassar sin form till olika platser samtidigt som hon genom den utforskar hur individer och kulturer påverkas när de tvingas flytta.

För mer information, vänligen besök: www.kc-vast.se