Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Body as Evidence in Bordering Practices

Välkommen till ett samtal, mellan konstnären och residensstipendiaten Pedro Oliveira och antropologen Shahram Khosravi, om hur en kultur präglad av misstro skapats inom asylsökandeprocessen. I denna förvandlas kroppar till uppgifter som ska läsas eller till bevis som ska användas vid utvärdering av asylsökaren. I en miljö präglad av skepsis syftar invandringsmyndigheterna till att diskreditera asylsökandes anspråk snarare än att fastställa deras status. Detta kan ta många uttryck som t.ex. mätning och översättningar av kroppar, materia, röster och accenter. Med performance och samtal kommer Pedro Oliveira och Shahram Khosravi att lyfta fram de olika momenten i denna process och ta dem tillbaka till själva lyssnandet och talandet.

Body as Evidence in Bordering Practices presenteras av Iaspis, Konstnärsnämndens internationella program i samarbete med Critical Border Studies.

Pedro Oliveira är konstnär och forskare inom ljud. Hans arbete handlar om kulturella och koloniala artikuleringar av lyssnande, våld mot kroppar i relation till staden och gränser.

Shahram Khosravi är professor i socialantropologi vid Stockholms universitet och författare till flera böcker inklusive The Illegal Traveler: an auto-ethnography of borders, Palgrave (2010); och Precarious Lives: Waiting and Hope in Iran, University of Pennsylvania Press (2017).

Critical Border Studies är ett nätverk för akademiker, konstnärer och aktivister som är intresserade av gränsstudier. Det syftar till att driva fram forskningsprojekt i samarbete, organisera konferenser och workshops samt skapa ett forum för kontakter och samarbete mellan forskare.

Lyssna på samtalet mellan Pedro Oliveira och Shahram Khosravi här