Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Beyond the Façade of Fascism: On heritage, care, and repair

Välkommen till ett samtal mellan arkitekterna och forskarna Silvia Susanna och Husam Abusalem om deras respektive forskningsmetoder med fokus på att tolka och förstå effekten av kolonial arkitektur. Inledning av Magnus Ericson.

Utifrån sina pågående projekt, 2cm: the Thickness of Fascism (Silvia Susanna) och Anti-Atlas of Fascist-Colonial Architecture (Husam Abusalem), kommer de tillsammans att fördjupa sig i effekterna av arkitektoniskt arv från breda urbana perspektiv till intrikata detaljer i byggmaterial. På så sätt väver de ihop planlösningar med profanering och väggpartier med koloniala berättelser.

Personer spelande fotboll framför en byggnad i fascistisk stil

Foto: Tatiana Pinto

Entity of Decolonialisation, Borgo Rizza, Sicilien, maj 2024.

Samtalet kommer att börja med att ta upp vad fascistisk kolonialarkitektur representerar, sedan fortsätter det med att analysera hur en auktoriserad diskurs kring kulturarv  normaliserar bevarande och närvaro av detta säregna arkitektoniska arv, trots dess tunga historia. Det kommer vidare att fördjupa sig i hur moderna arkitektoniska verktyg rättfärdigar detta tillvägagångssätt genom att framställa dem som neutrala vetenskapliga instrument. Samtalet avslutas med att dra paralleller mellan fascistisk-kolonial arkitektur på Sicilien och kolonialism i Palestina.

Beyond the Façade of Fascism: on heritage, care, and repair är en fortsättning på IASPIS serie av publika presentationer och samtal med fokus frågor om konstnärlig praktik och kulturarv som introducerades 2022.

Silvia Susanna är en arkitekt och experimentell filmare vars forskningsbaserade praktik fokuserar på rumslig produktion inom och bortom kapitaldrivna krafter. För närvarande utforskar hon den auktoriserade arvsdiskursen i relation till västerländsk kunskap om värde, bild och minne. https://silviasusanna.net

Husam Abusalem är en arkitekt, utställningsdesigner och konstnärlig forskare som arbetar gränsöverskridande mellan arkitektur, konst och kulturarv. För närvarande är han doktorand vid universitetet i sydöstra Norge och ägnar sin doktorsavhandling till att utforska begreppet värdighet genom berättelser om en exilkropp.