Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Yared Tilahun Cederlund

Stipendiat dansresidens Stockholm juni–augusti 2024

Yared Tilahun Cederlund, född den 18 januari 1989 i Stockholm Sverige, är en dansare, ljud/musik- kompositör, koreograf och DJ som är aktiv inom Streetdance-scenen och i andra rum för scenkonst.

Foto: Erik Linghede

Yared började sin dansresa som 9-åring och har sedan dess kunnat ses på olika scener runt om i världen. Efter att i många år ha studerat danser och tekniker från Streetdance-vokabuläret samt utforskat flera typer av dans så har Yared’s unika rörelsespråk vuxit fram. Åren 2006 – 2013 var han som mest aktiv inom Battle-scenen och syntes ofta på event som Streetstar (Sverige) och Juste Debout (Frankrike). På senare år har han varit delaktig som dansare i en rad olika föreställningar, exempelvis “IDIOM” och “DRONE” av Erik Linghede, “Mental State of Sweden” med Cullberg av Mattias Andersson, “Tillvaron” och “Festen” av Viktor Fröjd, “Kontakt” av Lisa Janbell, “This That Unravels” av Björn Säfsten, “Gläntan” av Lotta Gahrton,  [… it is contained in…] av Joanna Holewa Chrona & Yared Tilahun Cederlund, “Raised On Rhythm” av Niki Tsappos.

Som ljud kompositör har Yared komponerat verk som “So Sorry” och “YES” av Bam Bam Frost, “YEBO YES” av Theresa Gustavsson och Joanna Holewa Chrona, “Konflikt” av Ida Holmlund och Alexandr Antochvili, [… it is contained in…] av Joanna Holewa Chrona & Yared Tilahun Cederlund, “Tr3i” av Bianca Traum.