Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Weronika Bela & Ivar Hagren

Residensstipendiater i Stockholm 5 maj – 25 oktober 2022

Weronika Bela och Ivar Hagren är en konstnärsduo baserad i Hökarängen, Stockholm. Hagren & Belas arbete tar avstamp i fotografins historia, ofta via personliga mikrohistorier. De arbetar främst med analogt svartvitt fotografi som medium, och de använder både traditionella och experimentella tekniker i mörkrummet. Utöver detta använder de sig av teckning, installation, arkivmaterial och text.

Porträtt Weronika Bela och Ivar Hagren

Bild: Weronika Bela och Ivar Hagren

Under vistelsen på IASPIS kommer Ivar och Weronika fördjupa sig i det tidigare projektet Meteorologiskt/privat som är en fotografisk fördjupning i Weronikas farföräldrars liv och arbete på en väderstation i den polska staden Przemysl, som är belägen 5 km från den ukrainska gränsen. De kommer även göra research kring fotomaterialsföretaget ORWO, som försåg östblocket med fotografiskt mörkrumsmaterial. ORWO hade monopol på östblocksmarknaden, och avslutade sin verksamhet i samband med Berlinmurens fall.

Ivar Hagren tog sin kandidatexamen vid Högskolan för Fotografi 2012 och sin masterexamen i fri konst på Konstfack 2014. Weronika Bela tog sin kandidatexamen i fri konst och masterexamen i fri konst 2013 respektive 2015 på Konstfack. Deras verk har visats både i Sverige och utomlands, bland annat i Polen, Finland och Grekland.

www.belahagren.com