Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Silvia Susanna

Residensstipendiat i Stockholm 1 mars – 31 maj 2024

Silvia Susanna är en arkitekt, forskare och filmskapare baserad i Rom. Hennes arbete utmanar västerländska antaganden och ifrågasätter etablerade normer som bidrar till orättvisa sociala praktiker och miljömässigt skadlig rumslig produktion. Hennes praktik skär igenom kritiska metoder, gemenskapsdrivna projekt och motberättelser. För närvarande fokuserar hennes forskning på kulturarvets bevarande och värde.

Silvia Susanna

Under sin IASPIS-residens kommer Silvia att fortsätta fokusera på sin forskning om hur kultur värderas och berättelser minns, med fokus på frågorna om vem som bestämmer och vilka metoder som används. Genom att fördjupa sig i den materiella nedbrytningen vid Borgo Rizza (Sicilien, Italien) och paradoxerna i Italiens auktoriserade kulturarvsdiskurs (Authorised Heritage Discourse, AHD) kommer Silvia att genomföra en komparativ analys med Saalecker verkstaden (Saxony, Tyskland) — en arkitektonisk plats kopplad till arvet från den rasistiska ideologen Paul Schultz Naumburg, där Silvia nyligen genomförde ett konstprojekt som stipendiat vid die-DAS Academy.

Hennes verk har ställts ut på ett flertal platser, inklusive Ground Stockholm, Sverige (2022), ”NòtFilmFest” i Italien (2020); Avalanche Art Space i Massachusetts, USA (2020). Silvia Susanna har en kandidatexamen i arkitektur och byggteknik och en masterexamen i stads- och arkitekturdesign från La Sapienza, Rom, Italien. Hon har också erhållit ett diplom i filmproduktion från New York Film Academy i New York City, USA, och en post-masterexamen i Decolonizing Architecture från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, Sverige. Hon har nyligen erhållit bidrag från Goethe-Institutet och Kulturstiftung des Freistaates Sachsen, samt ett stipendium vid dieDAS – Design Akademie Saaleck. Susanna har bidragit till stora internationella utställningar som biträdande kurator för den slovenska presentationen [Home at Arsenale] vid Venedigbiennalen 2016 och som biträdande arkitekt för den tunisiska paviljongen 2017, samt för Maruša Zorec 2018.