Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Natalie Baxter

Residensstipendiat i Göteborg 1 mars-31 maj 2022

Natalie Baxter. Född 1985 i Lexington, Kentucky, USA. Bor och verkar i Wassaic, New York, USA. I mitt arbete närmar jag mig på ett lekfullt sätt kontroversiella ämnen som leder till polarisering i dagens sociala och politiska landskap. Genom lättillgängliga arbeten gestaltar jag frågor som debatten om vapenkontroll, manlig aggressivitet, könsfördomar och ökningen av hatretorik, samt undersöker hur den amerikanska patriotismen uttrycks och uppfattas.

 

Jag arbetar med en rad blandtekniker och upphittade föremål men främst med tyg. Med hjälp av kviltning (vaddstickning) och olika sömnadstekniker som jag lärt mig av min mormor skapar jag mjuka skulpturer och vaddstickade väggdekorationer som förvandlar igenkännliga föremål till någonting som enbart är bekant till formen. Under mitt residens planerar jag att vidareutveckla några av mina senare verk som består av vaddstickade väggdekorationer och hoppas kunna använda närproducerade textilier. Jag ser också fram emot att ta del av nya idéer som kan påverka inriktningen på mitt arbete.

Natalie Baxter (f. 1985, Kentucky) utforskar koncept som platsidentitet, nostalgisk amerikansk kultur och könsstereotyper genom skulpturer som på ett lekfullt sätt undersöker kontroversiella ämnen. Baxter avlade 2012 masterexamen vid University of Kentucky. Baxters arbete har ställts ut i gallerier, museer och internationella mässor och omnämns i publikationer som New York Times, New Yorker, Hyperallergic och Bomb Magazine.

nataliebaxter.com