Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Matti Aikio

Residensstipendiat i Stockholm 1 mars – 31 maj 2024

Matti Aikio är en visuell konstnär och aktivist från den finska delen av Sápmi. Han arbetar med blandmedia, inklusive fotografi, video, ljud, text och installationer. Med utgångspunkt från sin bakgrund inom den samiska renskötselkulturen är Mattis huvudsakliga konstnärliga intresse att öppna nya perspektiv på konflikten mellan det samiska ursprungsbefolkningens relation till naturen och det moderna samhällets ambivalenta anknytning till naturen. Aikio utforskar efterverkningarna av koloniala kontaktytor mellan dansk-norska, svenska och norska bosättare och det samiska folket.

Under sin vistelse på IASPIS kommer Aikio att fortsätta sin forskning och sitt arbete kring ursprungsbefolkningens relation till naturen och hur frågor kring detta är kopplade till akuta globala utmaningar som global uppvärmning och ekocid. Han tar även upp ämnen som falsk identifikation med ursprungsbefolkningar och dess koppling till kulturell appropriering och turism i Lappland.

Matti Aikio har deltagit i ett flertal utställningar, inklusive Helsingforsbiennalen (2023), Miljökonstbiennalen i Ii (2016), Hemkomsten på Finlands nationalmuseum (2021) och Arctic Highways, en turnerande utställning med ursprungsbefolkningar i USA och Kanada (2022-2024). Matti tog examen från Tromsø konsthögskola 2018 och har sedan dess främst bott och arbetat i Norge och Finland.