Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Lotta Törnroth

Residensstipendiat i Stockholm, 1 maj – 25 oktober 2023

Lotta Törnroth är konstnär och bosatt i Stockholm. Hon arbetar med fotografi, text, skulptur och akvarell med inspiration från litteratur, personliga berättelser och historiska händelser. Under flera år har Lotta varit närmast besatt av havets katastrofer och döden som slutmål. I iscensatta fotografier med långa exponeringstider, utsätter hon sig för havets isande kyla och med ljuset från en ficklampa agerar hon som en kommunikatör mellan landskapet och bildens betraktare.

Foto: Simon Blanck

Lotta Törnroth.

På IASPIS kommer Lotta att arbeta med två projekt. Ett som fokuserar på sorgearbete och förlusten av hennes far, en händelse som kommit att påverka det konstnärliga arbetet. Det andra projektet utgår ifrån fartyget MV Sewols förlisning utanför Sydkoreas kust år 2014, en katastrof som kostade flera hundra människor livet.

Törnroth har en masterexamen i fotografi (2014) från Aaltouniversitetet, högskolan för konst, design och arkitektur i Helsingfors, samt en kandidatexamen (2012) från Högskolan för fotografi vid Göteborgs universitet (numera HDK Valand) i Göteborg. Efter sin masterexamen mottog hon Hasselbladsstiftelsens Victor Fellowship Award och tillbringade sex månader på ISCP i New York. Hon har bland annat ställt ut på Fotogalleriet Hippolyte i Helsingfors (2019), Galeria e Bregdetit i Albanien (2020) Kalmar Konstmuseum (2021) Mörby gård skulpturpark, Stockholm (2022). Lotta Törnroth publicerade sin första fotobok Att vänta på det oundvikliga: berättelser från havet 2014 och har sedan dess gett ut två böcker till varav den senaste Imaginära öar publicerades 2019.