Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Vad tycker du om vår webbplats? Svara gärna på vår korta undersökning.

Alexis Destoop

Residensstipendiat i Stockholm 1 mars – 29 maj 2022

Alexis Destoop är konstnär verksam  i Sydney, Australien och Bryssel, Belgien. I sin konst undersöker Alexis Destoop bilders och berättelsers funktion, upplevelsen av tid samt identifikations- och minnesprocesser. Hans konstnärskap utgår ifrån fotografi, men är påverkat av hans erfarenhet från scenkonsten och hans konsthistoriska och filosofiska studier.

Alexis Destoops tidiga verk kretsar kring varaktighet och performativitet och refererar till klassiska gestaltningar av människokroppen. De senaste åren har hans motiv främst varit landskap, som han skildrar med alla dess lager av betydelser och historier. Destoop är särskilt intresserad av det konstgjorda hos landskapet. Istället för att hantera det som ett sublimt naturföremål närmar han sig det som en alltigenom mänsklig konstruktion – med olika lager av betydelser och historier. Därför uppsöker han medvetet kontroversiella zoner där globala och lokala förlopp och intressen krockar och sammanflätas, och där det blir möjligt att omvärdera våra föreställningar om centrum och periferi, jaget och den Andre.

Med en blandning av fakta och fiktion, historia och spekulation levererar han  en fragmenterad och subjektiv kartografi över de flytande tillstånd som utgör vår samtid. Ett urval av hans senaste separatutställningar och solopresentationer: Northern Drift på IFFR – Bright Future (2020), Field Meeting på Concrete, Dubai (2019), Plouton på Chauffeur, Sydney (2018), Four Directions of Heaven på Argos Centre for Art and Media, Bryssel (2017). Aktuella grupputställningar: The Work of Time på Z33, Hasselt (2020), Topos of Time på MMOMA, Moskva (2019), 1:a Rigabiennalen för samtidskonst, Riga, (2018), Contour 556, Public Art Biennial, Canberra (2018).

alexisdestoop.com

vimeo.com/alexisds