Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Mushroom Memories

En kollektiv, interaktiv, multisensorisk och omslutande skog- och svampinstallation designad för och med äldre människor. Installationen turnerar mellan äldreboenden i Stockholm och utforskar samtidskonstens roll i helande och vård i livets slutskede

Dan Henriksson Storm/Midjourney

Förstudien har besökt äldreboenden i Stockholm och bekräftat flera verksamheter som är intresserade av att delta och vara värd för projektet. Ett projektteam har satts samman och en projektplan påbörjats. Vidare har förstudien undersökt möjligheten att inkludera äldre i samskapandeprocessen och skapat en fokusgrupp. Kärnprojektmedlemmarna har även påbörjat idéprocessen för utformningen av installationen och haft kontakt med forskare inom äldrepsykologi och användning av AR och tillgänglighet för att förstå hur det kan användas och anpassas till olika kognitiva förmågor.

Projektet ska resultera i en interaktiv installation designad för att engagera alla sinnen. Den har taktila skulpturer gjorda av skogsmaterial, dofter berikade med oljor från växter och svampar och en specifikt komponerad ljudupplevelse. Alla delarna vävs samman med hjälp av augmented reality-teknik som förvandlar installationen från en vardaglig miljö till ett magiskt underland. Det gör det möjligt för användare att interagera med både den fysiska och digitala världen samtidigt. Avslutningsvis serveras en måltid lagad för deltagarna som inkluderar den svamp och bär som de ”plockat” under upplevelsen.