Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Inuti scenen

Med hjälp av minutiöst detaljerad sufflering i trådlösa öronsnäckor tillåts personer spela en föreställning från början till slut utan några som helst förberedelser.

Maja Lindström

Fyra personer i masker, varav en med en hund i knät, sitter runt ett bord och tittar in i kameran.

Under förstudien undersökte man några olika vägar för hur projektet kunde utvecklas, alltifrån vilken typ av dramatik som lämpade sig för tekniken till om det hjälpte deltagaren att spela maskerad eller inte. En särskilt avgörande upptäckt var att ljuset och den scenografiska inramningen framförallt måste syfta till att underlätta orienteringen för deltagarna, ett signalsystem för att guida deltagaren i rummet. De är allt för upptagna av att lyssna på varandra för att ta in visuellt komplex information, samtidigt tjänar ljuset tillsammans med ljuddesignen till att förhöja stämningen och till att ”bädda in” deltagarna i fiktionen.

 

Förstudien syftade till att ta fram ett nytt tekniskt format för teaterproduktion, i vilket besökarna själva spelar alla rollerna. Spelet äger rum utan publik, i avgränsade scenografiska miljöer. Projektet kan liknas vid ett slags teaterns escape room.