Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Chimera Cyborgs

Chimera Cyborgs är ett psykedeliskt konstprojekt som undersöker FR-teknologins förskjutningar i gränslandet mellan det offentliga och privata jaget.

Anna Drvnik

Konst och kultur kommer troligtvis att påverkas i takt med att individen/människor i samhället alltmer behöver förhålla sig till teknologi som gör intrång på den privata sfären och det sociala samspelet. Detta dilemma angriper vi genom att koreografera och undersöka alternativ agens. Utgångspunkten har varit att laborera kring chimera som är en mytisk och fiktiv hybrid och cyborger. Vi har skapat trickster identiteter för att förvirra facial recognition system och uppträda på publika platser.

Chimera Cyborgs planerar att fortsätta sina trickster-aktioner ute i publika miljöer. I samband med projektet anordnades en öppen catwalk hösten 2022 där vi uppmuntrade andra att skapa masker och kostym. Det blev väldigt lyckat och är något vi vill göra igen snart.

Förste bedömaren

Storebror ser dig hela tiden. Bevakningskameror kan känna igen ditt ansikte, eftersom dina biometriska data är inskrivna i passet. Det enda sättet att skydda dig mot bevakningen är att bära mask. Det är den taktik som den demokratiska oppositionsrörelsen i Hongkong använt mot polisen som vill registrera alla demonstranter. Projektet vill, genom digital slöjd, skapa masker vars utseende är en blandning av människa och djur och föreslår världen en ny varelse som projektägarna kallar Chimera. Varelsens utseende är ett resultat av kollektivt arbete och digital slöjd. Inspirerade av teaterlegenden Augusto Boal och hans sätt att interfoliera stadsrummet med olika teatrala gestaltningar, kommenterar chimerorna samhällsutvecklingen samtidigt som de skapar ett hemligt rum och skyddar sin personliga integritet mot övervakningssamhället.

Projektet är fullt genomförbart och innehåller en sorts queerteoretisk champagnekänsla. Chimerorna består av dansare, cirkusartister, digitala slöjdare, konstnärer, matematiker, genusvetare och filosofer. Det är ett lekfullt och samhällskritiskt projekt. Möjligen skulle projektet må bra av en mer utvecklad analys av riskerna som de olika övervakningssystemen och teknologin för ansiktsigenkänningsteknik innebär. Hitintills har ju människor omfamnat övervakning och själva satt upp kameror och mikrofoner i sina hem för att bli registrerade på platser som inte får övervakas enligt lag (hemmet osv). Allt för att bli sedda.

Andre bedömaren

Projektet är unikt och ovanligt. Projektet kan leda till utveckling inom konstfältet och har en intressant interdisciplinär ingång som kan främja fältet. Projektet har en god omvärldsbevakning och har potential att främja förnyelse och bidra till utveckling.