Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Icedriving becomes Performance Art

Ett unikt konstprojekt där biltestindustrin mötte performance art.

Dick Schwarz

Skarpt upplyst torg i vinterskrud med tre cirkulära lysande installationer med bildäck.

Musikteatern ledde projektet ”Icedriving becomes Performance Art”. Ett unikt konstprojekt där bilindustrin mötte performance art. Tre performancekonstnärer från Norrbotten skapade tillsammans med anställda inom biltestindustrin performanceverk på temat biltestindustri. Premiären skedde i samband med testbranschens 50-års jubileum i Arjeplog/Arvidsjaur/Älvsbyn 2023. Verken framfördes live, i vinterkyla på torget i Arjeplog men har även visats som filmat material på Silvermuseet under hela 2023.

Idag minns och pratar fortfarande folk fortfarande om den märkliga upplevelsen de fick uppleva. Perfomancegruppen har även fått förfrågan att inviga näringslivsgalan i Arjeplog hösten 2024.

Förste bedömaren

Biltestningsindustriens betydning for Arjeplog formidles via performances, som vises live og site specifikt på de lokale testfaciliteter i 2023. Indholdet er biltestningsindustrien og dens samspil med lokalsamfundet historisk og fremad, når klimaforandringer måske gør byen for varm til biltestning. Både emne og vinkling er nye. Performancekunstnere samarbejder med ingeniører om at udforske kunstneriske muligheder i cold chambers, isbaner, lifts… og at bruge disse input til at skabe performanceværker med. Samarbejdspartnere er Næringsbolaget i byen samt forskellige specialiserede virksomheder og deres ingeniører, der udvikler teknologien bag testningen.

Samarbejdspartnerne er det springende punkt. Det fremstår som om de ER bekræftede, så det har jeg vurderet projektets holdbarhed ud fra. Et svagt punkt i ansøgningen er formodningen om hvad firmaerne får ud af samarbejdet. ”Vi vill även skapa nya möjligheter för ingenjörerna att tänka nytt och mer konstnärligt” virker ikke så overbevisende. Det kan forhåbentlig opstå som sidegevinst, men bilindustriens engagement skyldes nok i første omgang at de får lokal omtale, indhold, reklame og dokumentation i forbindelse med 50 års jubilæet.

Andre bedömaren

En spännande crossover mellan en rätt smal konstform och en förvisso hemlig bransch men där bilintresset får anses superfolkligt. Ett hemligt innehåll åtminstone. Ansökan lyfter spännande frågor i allt från miljön, bygemenskap, avfolkning, segregation. Saker som i sig kanske inte är särskilt nya eller sällsynta men som i denna kontext kan bli något nytt. Att låta bilarna kommunicera med konstnärerna genom varningssystemet blir poetiskt och annorlunda. Att lyfta lokalbefolkningen och samhällets varande i relation med bilarna ”superstjärnorna” känns också spännande. Speciellt med miljöaspekten i åtanke. Att hela industrin bidrar till sin egen undergång. Och/eller kampen däremot.

Jag finner blandningen av samarbetspartners både innovativ och tillfredsställande. De känns välgrundade för projektets syfte och är samtidigt udda nog att skapa ett nästintill unikt samarbete. Projektansökan tar upp alla aspekter som behövs. De har en arena för det färdiga verket, relevanta samarbetspartners. En idé om vad och varför. De har till och med redan tagit upp en problembeskrivning: ”I detta område finns en stor ovana att ta till sig performancekonst som har en ofta ganska abstrakt estetik. Därför blir det en utmaning att gestalta något i ett format som lokalbefolkningen inte är vana vid att se” Sammantaget känns projektet väl rustat för att lyckas.