Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Nya beslut om internationella resor och utbyten inom teater och film

I årets andra omgång fördelades totalt 688 000 kronor till 64 teater- och filmkonstnärer som kommer att resa till ett tjugotal länder bl. a Chile, El Salvador, Sydafrika, Polen, Italien, USA och Island.

Malin Erixon är inbjuden att visa sin animerade film Kikaren på Palm Springs Film Fest i USA. Foto: Malin Erixon

Efter pandemi-begränsningarna har många filmfestivaler startat upp och det är glädjande att många svenska filmare bjuds in, totalt beviljades femton festivalresor. Flera filmare ansöker också för att göra research i utlandet för sina filmprojekt. Totalt gavs 38 filmkonstnärer bidrag i denna omgång.

Bland andra gavs animatören Malin Erixon och Johan Asplund bidrag för resa till Palm Springs Short Festival i USA. Dokumentärfilmarna Johanna Bernhardsson och Karin Ekberg (med flera) gavs bidrag till Rumänien där de ska arbeta tillsammans med romska konstnärer i ett dokumentärt utvecklingsarbete som ska visas runtom i Rumänien.

Inom teater beviljades 26 bidrag, bland annat till researchresor, gästspel och festivaler. Bland andra kommer skådespelaren Sepideh Khodarahmi att resa till Fringefestivalen i Reykjavik på Island. Regissören Farnaz Arbabi ska tillsammans med scenografen Jenny Kronberg och kostymdesignerna Lena Lindgren resa till Nashville och göra research inför ett kommande pjäsprojekt om Dolly Parton.

Se alla beviljade bidrag:

TEATER 

FILM

Resebidrag och bidrag för internationella utbyten syftar till att öka möjligheten till interaktion med utlandet, samt för inbjudningar till samarbeten i Sverige. Bidragen stärker möjligheten att utveckla konstnärliga projekt samt vidgar arbetsmarknaden för konstnärer.

Bidrag till internationella utbyten och resor kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år. Nästa deadline för att ansöka är 1 september, och beslut fattas i början av oktober.

Kontakt

Tina Pettersson

Handläggare teater och film, programansvarig för internationella programmet för teater

08-506 550 58 (Opens in a New Window)