Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Inkomstdeklaration och moms

Deklarera dina inkomster och utgifter till Skatteverket.

En gång om året ska du deklarera dina inkomster och utgifter till Skatteverket genom din inkomstdeklaration.

Använd e-legitimation: Med till exempel mobilt bank-id deklarerar du enkelt via Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1 eller i appen Skatteverket.

Sista dagen att deklarera är i början av maj. Deklarationstjänsten brukar öppna i mitten av mars. Momsdeklarationen kan du göra något senare om du har en omsättning under en miljon kronor.

Inkomstdeklaration 1, INK1

Huvudblanketten i inkomstdeklarationen heter INK1. Den använder du som är privatperson, enskild näringsidkare eller delägare i aktiebolag eller handelsbolag. I blanketten deklarerar du

  • tjänsteinkomster som lön, sjukpenning och pension
  • avdrag för sådant som hör till tjänsteinkomsterna, som resor mellan bostaden och arbetsplatsen
  • kapitalinkomster som räntor, aktievinster och vinster vid bostadsförsäljningar
  • avdrag i inkomstslaget kapital som låneräntor och aktieförluster.

NE-bilagan

Du som har en enskild firma deklarerar verksamheten i en bilaga till INK1: NE-bilagan: Inkomst av näringsverksamhet – enskild näringsidkare.

I NE-bilagan tar du upp intäkterna i näringsverksamheten och drar av kostnaderna. Du gör också skattemässiga justeringar i form av räntefördelning, periodiseringsfond och expansionsfond.

Den som bedriver konstnärlig verksamhet får under vissa förutsättningar dra av underskott i den konstnärliga verksamheten mot inkomst av tjänst. Du kan också välja att spara underskottet mot något kommande års överskott i den enskilda näringsverksamheten.

Mervärdesskatt (moms)

Du som är företagare och bedriver momspliktig verksamhet ska ta ut moms av dina kunder eller uppdragsgivare. Du lägger på moms på din försäljning av varor och tjänster (utgående moms) och lyfter moms på dina inköp (ingående moms).

Vare sig du bedriver din verksamhet i enskild firma eller i bolagsform ska du i många fall ta ut moms av kunder och uppdragsgivare. Momsen ska redovisas till Skatteverket. Antingen ska du betala eller få tillbaka momspengar – om du har betalat mer i moms än vad du har fått in. Mindre företag redovisar oftast momsen en gång per kvartal eller en gång per år. Du skickar enklast in din momsdeklaration med e-tjänsten på Skatteverkets webbplats.

Moms inom kulturområdet

Momssatsen inom kultur är allt från momsfritt till 6, 12 eller 25 procent beroende på vad du säljer.