Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Vad tycker du om vår webbplats? Svara gärna på vår korta undersökning.

Här hittar du information om stipendier och bostadsbidrag. På Försäkringskassans webbplats finns Kassakollen som hjälper dig att ta reda på om du har rätt till bostadsbidrag och i så fall hur stor din ersättning blir. 

Hur stort ersättningen blir för ditt bostadsbidrag eller bostadstillägg beror på

  • hur många personer som bor i ditt hushåll
  • din bostadskostnad och bostadsyta
  • din inkomst eller förmögenhet.

Inkomsterna som ligger till grund för om du får bostadsbidrag – och i så fall hur mycket du får – beräknas annorlunda än din SGI. Bland annat räknas fler inkomster in i den så kallade bidragsgrundande inkomsten som är utgångspunkten för ditt eventuella bostadsbidrag.

Stipendier och bostadsbidrag

Om du har fått ett skattefritt stipendium som är mer än 36 000 kronor per år, alltså över 3 000 kronor i månaden (36 000/12 = 3 000) räknas det belopp som är över 3 000 kr per månad som inkomst för beräkning av ditt bostadsbidrag.

Om du har beviljats ett skattepliktigt stipendium så räknas det med i din bidragsgrundande inkomst från första kronan.

Vem kan få bostadsbidrag?

Du som har barn som bor hos dig kan ha rätt till bostadsbidrag. Hur stort bidrag du kan få beror bland annat på dina inkomster och kostnader. Du kan få bostadsbidrag även om du äger din bostad eller hyr i andra hand. Ta reda på om du kan ha rätt till bostadsbidrag och hur mycket genom att skriva in uppgifter om din inkomst, ditt boende och barn som bor hos dig i Kassakollen på Försäkringskassans webbplats.