Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Vad tycker du om vår webbplats? Svara gärna på vår korta undersökning.

Socialförsäkringar

Vad händer om jag blir sjuk, får barn eller blir arbetslös?

Hero Bakgrundspattern

Här finns information om den ersättning du har rätt till om du blir sjuk eller får barn. Du får även information om vad du ska göra om du blir arbetslös.

Här har vi samlat råd och länkar för dig som är yrkesverksam konstnär, framför allt om du har enskild firma eller annat företag. Försäkringskassan är den myndighet som ansvarar för beräkning och utbetalning av sjukpenning, föräldrapenning och bostadsbidrag.

Sjukpenninggrundande inkomst, SGI

Den ersättning du har rätt till om du blir förälder eller blir sjuk baseras på din inkomst. Den delen av din inkomst som din sjuk- eller föräldrapenning grundas på kallas sjukpenninggrundande inkomst, SGI.

A-kassa

För att få ersättning från arbetslöshetskassan måste du anmäla dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Läs om förutsättningarna inom konst- och kultursektorn och hur det påverkar din a-kassa.

Bostadsbidrag

Inkomsterna som ligger till grund för om du får bostadsbidrag – och i så fall hur mycket du får – beräknas annorlunda än din SGI. Här hittar du bland annat information om stipendier och bostadsbidrag.

Socialförsäkringar för frilansare

Som frilansare måste du själv se om ditt försäkringsskydd. Samtidigt kan vara bra att ha koll på försäkringsskyddet som det allmänna trygghetssystemet erbjuder.