Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Vad tycker du om vår webbplats? Svara gärna på vår korta undersökning.

Mervärdesskatt – moms

Moms är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Den ingår oftast i priset och är därför inget privatpersoner behöver tänka på. Som företagare ska du däremot deklarera och betala moms. 

Vare sig du bedriver din verksamhet som fri yrkesutövare i enskild firma eller i bolagsform ska du i många fall ta ut moms av kunder och uppdragsgivare. Momsen ska redovisas till Skatteverket. Antingen ska du betala eller få tillbaka momspengar. Mindre företag redovisar oftast momsen en gång per kvartal. Du skickar enklast in din momsdeklaration med e-tjänsten på Skatteverkets webbplats.

Ingen moms på projektbidrag

Det tillkommer ingen mervärdesskatt, moms, på Konstnärsnämndens och Kulturbryggans projektbidrag. Du ska alltså beräkna utgifterna i projektbudgeten inklusive moms.

Du får lyfta all ingående moms på inköpen för det aktuella projektet om du har momspliktig verksamhet. Detta gäller under förutsättning att inköpen har ett direkt och omedelbart samband med den momspliktiga verksamheten för vilken du ska redovisa moms.