Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Vad tycker du om vår webbplats? Svara gärna på vår korta undersökning.

Skatter och deklaration

Information för yrkesverksamma konstnärer som är företagare eller kombinatörer.

Hero Bakgrundspattern

Här går vi igenom vad som gäller angående skatter och sociala avgifter för olika typer av företag och föreningar. Fördjupad information får du via länkarna. 

Om du är godkänd för F-skatt innebär det att du som företagare själv sköter inbetalningen av dina skatter och avgifter. Det är också ett bevis för dina uppdragsgivare på att de inte behöver göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på ersättningen.

Det är mycket vanligt bland konstnärer  att både ha inkomst genom enskild firma och inkomst av lön från en anställning. I så fall är du så kallad kombinatör och ska ha F-skatt med villkor, det som tidigare kallades FA-skatt. Det betyder att arbetsgivaren gör skatteavdrag och betalar arbetsgivaravgifter på lönen som vanligt och du själv betalar preliminär skatt för din enskilda firma.

Enskild firma

Du som har enskild näringsverksamhet får själv betala in de sociala avgifterna i form av egenavgifter. Du betalar din skatt genom att betala preliminär inkomstskatt varje månad till Skatteverket.

  • Egenavgifterna beräknas på överskottet av näringsverksamheten.
  • De sociala avgifterna administreras av Skatteverket och ger ett grundskydd i form av till exempel sjukpenning och pension. De är avdragsgilla i deklarationen.

Aktiebolag

Ett aktiebolags preliminära skatt betalas varje månad. Om du är ägare betalar aktiebolaget arbetsgivaravgifter på dina löneuttag på samma sätt som för anställda.

Ekonomisk förening

En ekonomisk förenings preliminära skatt betalas varje månad och utgörs av inkomstskatt. Om du bedriver verksamheten i en ekonomisk förening betalar föreningen arbetsgivaravgifter på dina löneuttag på samma sätt som för anställd.

Mer information

Hur är det med moms?

Vare sig du bedriver din verksamhet som fri yrkesutövare i enskild firma eller i bolagsform ska du i många fall ta ut moms av kunder och uppdragsgivare.

Läs om mervärdesskatt – moms